Logo

Te zien en te doenActiviteiten

Gezicht man in brons
Nu te zien en te doen

Het Westfries Museum is langdurig gesloten vanwege een ingrijpende verbouwing en vernieuwing. Maar online én in de stad blijven we het verhaal vertellen over de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland. Dat doen we met de bijzondere museumattractie ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ in de Statenpoort in Hoorn, maar ook met online tentoonstellingen, onderwijsactiviteiten en meer. En van 22 juni tot en met 3 november 2024 openen we zelfs weer even tijdelijk ons leeggeruimde museum voor een unieke Rembrandt expositie! Hieronder vind je al onze activiteiten.

polaroid met geëtst zelfportret van rembrandt daarin
22 juni t/m 3 november 2024

Expositie Rembrandt, de fotograaf

Het is de grootste collectie Rembrandt-etsen die ooit in Nederland te zien is geweest. Meer dan 200 meesterlijke etsen uit de collectie van Rembrandt-verzamelaar Jaap Mulders vullen van 22 juni tot en met 3 november 2024 ons leeggeruimde museum aan het Roode Steen. Vanwege de vertraagde verbouwing grijpen we de kans om vier maanden lang een Rembrandtmuseum te zijn.

De expositie belicht naast Rembrandts magistrale techniek ook zijn haast fotografische composities. Rembrandt had als geen andere kunstenaar uit zijn tijd namelijk oog voor het perfecte plaatje: als een fotograaf avant la lettre.

Activiteiten rondom RembrandtVoor jong en oud is er van alles te beleven rondom Rembrandt. Doe mee en ontdek het zelf. Van de Rembrandt-selfie photobooth tot het kraken van de code op de Zolder van Rembrandt. Van de instaprondleidingen voor volwassenen tot de Beestenbende-tour voor de allerkleinsten. En kom vooral ook naar het etsatelier waar je zelf kan leren etsen.

Ets in zwart-wit van persoon met snor en sik

Maak een Rembrandt-selfie op Rembrandts Fotozolder

Rembrandt, de fotograaf? Hoe zit dat?! Hoewel Rembrandt in zijn tijd niet over een camera beschikte, vindt Rembrandt-verzamelaar Jaap Mulders hem een echte fotograaf. Rembrandt legt in zijn etsen namelijk bijzondere momenten en emoties vast. Zo kennen jullie misschien de zelfportretten van Rembrandt. Dat lijken wel selfies!

Kom naar Rembrandts Fotozolder en ga als Rembrandt op de foto met allerlei bijzondere voorwerpen. Je kunt in deze selfieruimte naast het maken van een foto ook een ets inkleuren! Zien we jouw selfie straks terug op de socials? #rembrandtdefotograaf

Kamer met allerlei rariteiten

Ontdek de Zolder van Rembrandt of de Beestenbende-tour

Los jij het raadsel van Rembrandt op? Kun jij de code kraken? Kom naar de Zolder van Rembrandt, ga terug in de tijd naar de 17e eeuw en ontdek allerlei zeldzame voorwerpen. Rembrandt had vroeger namelijk een hele verzameling aan bijzondere spullen…

Of ontdek de dieren van Rembrandt in een bijzondere Beestenbende-tour. Zoek ze met de app en/of haal een opdrachtenvel op bij de museumbalie en doe de opdrachten: de leukste manier om deze bijzondere expositie te beleven.

Ets met daarop mensen en dieren voor oud gebouw

Bezoek ons met je school

Wil je met je klas naar de expositie ‘Rembrandt, de fotograaf’? Neem dan contact op met educatie@wfm.nl. In een gratis rondleiding nemen we leerlingen van jong tot oud mee door de tentoonstelling, gevolgd door een aanvullende workshop in de Boterhal aan het Kerkplein. Geef je snel op want de plaatsen zijn beperkt!

Ets van Adam en Eva bij boom met olifantje

Gratis inloop etsatelier

Leer zelf etsen. Kom op onderstaande data naar het gratis inloopatelier, inloop tussen 14:00 en 15:00 uur. Voor alle leeftijden, reserveren is niet nodig.

Data: zaterdag 22 juni, zondag 7 juli, zaterdag 13 juli, zondag 21 juli, zaterdag 27 juli, zondag 18 augustus, zaterdag 31 augustus, vrijdag 13 september, zaterdag 28 september, zaterdag 12 oktober, zaterdag 26 oktober, zaterdag 2 november.

Workshop ‘Rembrandt in chocolade’

Een bijzondere chocoladeworkshop onder leiding van The Chocolate Sculpture Experience. Maximaal 12 personen, minimaal 8 personen. Aanvang 13:30 uur. Meld je aan via info@wfm.nl.

Kosten p.p. €74,-.

Data: zaterdag 29 juni, zondag 14 juli, zondag 11 augustus, woensdag 25 september, woensdag 16 oktober.

Workshop ‘Etsen als Rembrandt’

Maak in deze workshop kennis met etstechnieken. Vanaf 12 jaar, aanvang 14:00 uur, maximaal 8 deelnemers. Meld je hier aan voor de workshop.

Kosten p.p. €20,-. Met kortingskaart €7,50.

Data: zondag 30 juni, woensdag 21 augustus, vrijdag 6 september, vrijdag 20 september, vrijdag 18 oktober, vrijdag 1 november.

Instaprondleidingen

Wil jij ‘Rembrandt, de fotograaf’ via een rondleiding beleven? Dat kan, er worden wekelijks gratis instaprondleidingen gegeven. Informeer bij aankomst in het museum of er die dag een rondleiding gepland staat.

We zoomen bij de instaprondleiding in op de persoon Rembrandt, op de kunstenaar Rembrandt en op de fotograaf Rembrandt. Houdt onze website in de gaten voor speciale rondleidingen.

Wil je met een groep komen voor een rondleiding neem dan contact op met educatie@wfm.nl.

Avondopenstellingen

  • Woensdag 17 juli vindt er een interactieve inloop rondleiding plaats, begeleid door Eugene Bakker en Lars Boon. Er wordt daarin uitgebreid stilgestaan bij de bijzondere etsen van Rembrandt van Rijn en ingezoomd op de thema’s: Rembrandt de persoon, Rembrandt de kunstenaar en Rembrandt de fotograaf. De rondleiding start om 19.15 uur, inloop vanaf 19.00, en duurt een uur. Er is plek voor ongeveer 30 personen, dus wees er snel bij! Je kunt gewoon binnenlopen of je aanmelden via educatie@wfm.nl, dan ben je verzekerd van een plek. Aan de rondleiding zijn geen extra kosten verbonden, je betaalt alleen de entree. Heb je een Museumkaart of VriendenLoterij VIP-kaart, dan betaal je niets.
  • Vrijdag 6 september vindt de opening van het Hoornse culturele seizoen plaats in het Westfries Museum. Toegang vanaf 20:00 uur. Meer details volgen!

Lezingen ‘Rembrandt, de fotograaf’

We organiseren diverse lezingen in samenwerking met Rembrandt-verzamelaar Jaap Mulders.

  • Zondag 18 augustus – Lezing ‘Rembrandt, de fotograaf’, locatie Westfries Museum, aanvang 13:30, tot ca. 14:30 uur, inclusief bezoek expositie, binnenkort te boeken via de website
  • Zaterdag 7 september – Lezing ‘Rembrandt, de fotograaf’, locatie Westfries Museum, aanvang 13:30, tot ca. 14:30 uur, inclusief bezoek expositie, binnenkort te boeken via de website
  • Vrijdag 4 oktober (sterfdag Rembrandt), Lezing Rembrandt in het kader van de Maand van de Geschiedenis, met als thema Echt Nep!, locatie Westfries Museum, aanvang 12:00 uur, inclusief bezoek expositie, binnenkort te boeken via de website.

Hendrickje Stoffels Arrangement

Geniet op zondag 20 oktober van een Rembrandt-lezing door verzamelaar Jaap Mulders met aansluitend een speciaal Rembrandt-diner bij Hendrickje Stoffels.

  • Aanvang 15:30 uur
  • Lezing in het Westfries Museum door Jaap Mulders over ‘Rembrandt, de fotograaf’ binnen het thema van de Maand van de Geschiedenis: Echt Nep!
  • Aansluitend een speciaal samengesteld Rembrandt-diner bij restaurant Hendrickje Stoffels

Meer informatie volgt spoedig, hou onze website in de gaten!

Combineer de expositie met een film bij Cinema Oostereiland

Cinema Oostereiland vertoont tijdens de expositie, in de maanden juli en augustus, de documentaire “Mijn Rembrandt”. Iedere zondagochtend, aanvang 10:30 uur. En ter ere van Rembrandts sterfdag is er nog een extra vertoning op vrijdag 4 oktober, aanvang 14:00 uur.

Meer info en tickets

Combineer de expositie met familieconcert Hoorns Kamermuziekfestival

Zaterdag 5 oktober is er in de VOC-zaal van het Westfries Museum een familieconcert tijdens het Hoorns Kamermuziekfestival Hoorn. Bezoek daarna gratis de expositie op vertoon van je concertticket.

Bestel hier tickets voor het concert

Luister de podcastserie

Ook thuis kun je je verder verdiepen in Rembrandt van Rijn met een podcastserie die speciaal voor de expositie gemaakt wordt door The Dutch Historian. Houd onze website, nieuwsbrief en socials in de gaten voor de nieuwste afleveringen!

Bekijk hier alle podcastafleveringenVerdere activiteiten

Persoon kijkt naar projectie van huizen op wand
Doorlopend

Ontdek het verhaal van Hoorn

Onze multimediashow ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ brengt de Hoornse geschiedenis tot leven op de monumentale binnenmuren van de Statenpoort. Een wereldse geschiedenis, want Hoorn was met zijn ligging aan het water eens een heuse wereldstad.

Na de show van ongeveer een kwartier kun je zelf de monumentale rijkdom van Hoorn ontdekken. Loop de stadsroute van 1 uur of de havenroute van 1,5 uur. Met de podwalk (op je eigen smartphone) of wandelgidsje stap je zo de veelbewogen geschiedenis in.

Meer over Ontdek het verhaal van Hoorn

Overzicht van mini-expo in Grand Cafe Turf met 4 schilderijen en 1 geanimeerd schilderij
Doorlopend

Mini-expositie bij Grand Café Turf in Hoorn

Mis je onze collectie al? Dan hebben we een leuke verrassing voor je. Loop eens de trap op bij Grand Café Turf aan de Gedempte Turfhaven in Hoorn. Vanaf 1 september zie je daar aan de muur een aantal reproducties van onze schilderijen.

In het midden van deze mini-expo krijg je een speciale voorstelling: de verhalen bij de schilderijen worden digitaal verhaald en verbeeld. Zo blijven we de verhalen van de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland vertellen. Komt dat zien!

Met dank aan Grand Café Turf en graphic designer Dennis Buis.

Meisje kijkt met vergrootglas naar modelschip 17e eeuw
Doorlopend

Onderwijs: Leren met het Westfries Museum

In het Westfries Museum staat leren voorop! Door middel van de geschiedenis en onze collectie slaan we een brug tussen het verleden, het heden en de toekomst. In de gratis lesprogramma’s voor kleuterklassen tot examenklassen leert je klas kritisch kijken, luisteren, filosoferen en een mening te vormen. Maar bovenal staat plezier en verwondering voorop: eerst fascinatie dan educatie!

Onze onderwijsactiviteiten gaan ‘gewoon’ door tijdens de museumsluiting. Op de eerste verdieping van de Boterhal aan het Kerkplein is sinds vijf jaar onze Werkplaats gevestigd. Een creatieve lesruimte waar ons educatieteam boeiende museumlessen geeft met workshops en museumtheater. Ook kun je met je klas deelnemen aan themaprogramma’s rondom ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ in de Statenpoort. Maar ook livestreams, lessen in de klas en buitenlessen in de stad zijn mogelijk. Daarnaast bieden we diverse digitale programma’s: voor het primair onderwijs is er een videoserie ontwikkeld rondom de Opstand in de West-Friesland en de Slag op de Zuiderzee, en voor het voortgezet onderwijs het lesprogramma ‘De vier waarheden’. Alle onderwijsactiviteiten zijn gratis.

Afbeelding van online tentoonstelling Slag op de Zuiderzee, onderdeel Alva
Doorlopend

Online tentoonstelling Slag op de Zuiderzee

In 2023 is het precies 450 jaar geleden dat de Slag op de Zuiderzee plaatsvond. Hoorn bevrijdde zich door deze epische zeeslag van de Spanjaarden, een gebeurtenis die zorgde voor een omwenteling in de Nederlandse geschiedenis. Op 11 oktober 2023, de dag waarop het 450 geleden is dat de zeeslag begon, hebben we de online tentoonstelling De Slag op de Zuiderzee gelanceerd.

De digitale tentoonstelling bevat een schatkamer aan kleurrijke verhalen in de vorm van korte video’s, teksten, podcasts en meer. Samen geven ze op toegankelijke en interessante wijze een beeld van deze zo belangrijke periode in de geschiedenis van Nederland.

Meer over de online tentoonstelling Slag op de Zuiderzee

Rubiks kubus met afbeeldingen van tentoonstelling Pala
Doorlopend

Online expositie Pala – Nutmeg Tales of Banda

Hoe ver reikt de echo van een historische gebeurtenis? Ver, zo blijkt in het geval van de massamoord op Banda in 1621. Ruim 400 jaar na dato houden de gruwelijke gebeurtenissen op de nootmuskaat eilanden mensen nog steeds bezig. Op Banda, in Indonesië en in Nederland. En vandaag misschien wel meer dan ooit tevoren. Dat was voor ons museum in 2021 de reden om tijdens de coronasluiting een online expositie te ontwikkelen.

‘Pala – Nutmeg Tales of Banda’ belicht de rijke geschiedenis en cultuur van de Banda eilanden en vult de gebeurtenissen van 1621 aan met nieuwe en kritische perspectieven. Deze meerstemmige expositie biedt ruimte voor het Bandanese verhaal en voor de gezichtspunten van de Molukse gemeenschap in Nederland.

Meer over de online tentoonstelling Pala


Geweest

2 danseressen van dansgroep Cakrawala Nusantara
18 en 19 november 2023

Proef de eerste Hoornse Pasar Malam

Kom in het weekend van 18 en 19 november naar het Westfries Museum voor de Pasar Malam Melati. Op deze bijzondere markt met Aziatische artikelen, eten, muziek, dans, lezingen, workshops en nog veel meer, proef je alles wat met de Indonesische of Indische cultuur te maken heeft.

Lees hier meer over alle activiteiten, tijden, prijzen en toegankelijkheid van de Pasar Malam.

Scene uit Val van Hercules met persoon met handen om gezicht andere persoon
14 en 15 oktober 2023

Interactief danstheater: De val van Hercules

‘De val van Hercules’ is een interactief danstheater waarin dans, theater en geschiedenis elkaar tegenkomen en versterken. In deze spectaculaire voorstelling door Jort Faber samen met Stichting Triplets brengt het Westfries Museum een nieuwe unieke vorm van kunstbeleving naar Hoorn en Nederland.

‘De val van Hercules’ is te zien in het Westfries Museum op 27, 28 en 29 oktober en 3, 4, 5, 10, 11 en 12 november. Tickets kosten 22,50 euro. Lees hier meer over ‘De val van Hercules’.

Poster Slag om het beeld met diverse personages
20 september t/m 12 oktober 2023

Reizende theatershow: Slag om het Beeld

Wie verdient een standbeeld? Is dat Jan Haring, de uit de mast geschoten held van de Slag op de Zuiderzee? Of Admiraal van Bossu, de verliezer van deze heldhaftige historische zeeslag uit 1573? Of misschien wel boerin Jantien, die haar man behoedt oorlogsslachtoffer te worden?

In de theatershow ‘Slag om het Beeld’ spant het erom. Het podium bestaat uit een hypermoderne tv-studio waarin historische voor- en tegenstanders van de genomineerden pleiten voor deze ereplaats. Onze directeur Ad Geerdink geeft als ‘Kapitein van het Kennisschip’ een verrassend inkijkje in het verhaal van de Slag op de Zuiderzee.

Monique de Meza host de show en ondertussen runnen alle Westfriese burgemeesters vaardig het callcenter – want het publiek wordt stevig betrokken bij de strijd. Van 20 september tot en met 12 oktober te zien bij een theater bij jou in de buurt. Reserveer nu je ticket(s) via op-roet.nl. Alleen voor Schouwburg het Park reserveren via hetpark.nl.

Slag op de Zuiderzee viering met zingende geuzen
14 en 15 oktober 2023

Hoofdkwartier van de Slag op de Zuiderzee 

Tijdens de viering van de Slag op de Zuiderzee speelt het Westfries Museum een belangrijke rol. Op 14 en 15 oktober viert Hoorn de vrijheid met een weekend vol muziek, theater, historische schepen, marcherende schutters en zingende geuzen.

Het museum organiseert rondom deze heroïsche zeeslag uit 1573 niet alleen de theatervoorstelling Slag om het Beeld, een online tentoonstelling én een videoserie voor het onderwijs: het museumgebouw is zelfs hét hoofdkwartier tijdens de viering van de Slag op de Zuiderzee.

Het monument aan de Roode Steen herbergt het wervelende weekend van 14 en 15 oktober verhalenkamers over vrijheid, historische theaterscenes, een kunstexpositie van kinderen en nog veel meer. Alle activiteiten zijn gratis, net als in de rest van de stad. 

Kijk op slagopdezuiderzee.nl voor het complete actuele programma. Kijk hier een korte video over de viering.