Je zou niet zeggen dat ons museum gesloten is, als je het publieksprogramma voor dit najaar ziet. Het museum bruist van de activiteiten. Samen met tal van culturele partners maken we volop gebruik van de kansen die de vertraging van de verbouwing en een leeg museum ons bieden. Het museum is dit najaar afwisselend cultuurproeverij, theater en dé spil in de belangrijke culturele evenementen. Zoals de opening van het culturele seizoen, Open Monumentendag en de viering van 450 jaar Slag op de Zuiderzee. Hieronder vind je een overzicht van alle activiteiten in en om het museum.

Mini-expositie bij Grand Café Turf in Hoorn
Mis je onze collectie al? Dan hebben we een leuke verrassing voor je. Loop eens de trap op bij Grand Café Turf aan de Gedempte Turfhaven in Hoorn. Vanaf 1 september zie je daar aan de muur een aantal reproducties van onze schilderijen.
In het midden van deze mini-expo krijg je een speciale voorstelling: de verhalen bij de schilderijen worden digitaal verhaald en verbeeld. Zo blijven we de verhalen van de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland vertellen. Komt dat zien!
Met dank aan Grand Café Turf en graphic designer Dennis Buis.

Reizende theatershow: Slag om het Beeld
Wie verdient een standbeeld? Is dat Jan Haring, de uit de mast geschoten held van de Slag op de Zuiderzee? Of Admiraal van Bossu, de verliezer van deze heldhaftige historische zeeslag uit 1573? Of misschien wel boerin Jantien, die haar man behoedt oorlogsslachtoffer te worden?
In de theatershow ‘Slag om het Beeld’ spant het erom. Het podium bestaat uit een hypermoderne tv-studio waarin historische voor- en tegenstanders van de genomineerden pleiten voor deze ereplaats. Onze directeur Ad Geerdink geeft als ‘Kapitein van het Kennisschip’ een verrassend inkijkje in het verhaal van de Slag op de Zuiderzee.
Monique de Meza host de show en ondertussen runnen alle Westfriese burgemeesters vaardig het callcenter – want het publiek wordt stevig betrokken bij de strijd. Van 20 september tot en met 12 oktober te zien bij een theater bij jou in de buurt. Reserveer nu je ticket(s) via op-roet.nl. Alleen voor Schouwburg het Park reserveren via hetpark.nl.

Hoofdkwartier van de Slag op de Zuiderzee
Tijdens de viering van de Slag op de Zuiderzee speelt het Westfries Museum een belangrijke rol. Op 14 en 15 oktober viert Hoorn de vrijheid met een weekend vol muziek, theater, historische schepen, marcherende schutters en zingende geuzen.
Het museum organiseert rondom deze heroïsche zeeslag uit 1573 niet alleen de theatervoorstelling Slag om het Beeld, een online tentoonstelling én een videoserie voor het onderwijs: het museumgebouw is zelfs hét hoofdkwartier tijdens de viering van de Slag op de Zuiderzee.
Het monument aan de Roode Steen herbergt het wervelende weekend van 14 en 15 oktober verhalenkamers over vrijheid, historische theaterscenes, een kunstexpositie van kinderen en nog veel meer. Alle activiteiten zijn gratis, net als in de rest van de stad.
Kijk op slagopdezuiderzee.nl voor het complete actuele programma. Kijk hier een korte video over de viering.

Immersief danstheater: De Val Van Hercules
‘De Val Van Hercules’ is een immersief danstheater waarin dans, theater en geschiedenis elkaar tegenkomen en versterken. In deze spectaculaire voorstelling door Jort Faber samen met Stichting Triplets brengt het Westfries Museum een nieuwe unieke vorm van kunstbeleving naar Hoorn en Nederland.
‘De Val Van Hercules’ is te zien in het Westfries Museum op 27, 28 en 29 oktober en 3, 4, 5, 10, 11 en 12 november. Tickets zijn binnenkort verkrijgbaar. Lees hier meer over ‘De Val Van Hercules’.

Ontdek het verhaal van Hoorn al gezien?
Onze multimediashow ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ brengt de Hoornse geschiedenis tot leven op de monumentale binnenmuren van de Statenpoort. Een wereldse geschiedenis, want Hoorn was met zijn ligging aan het water eens een heuse wereldstad.
Na de show van ongeveer een kwartier ontdek je zelf de monumentale rijkdom van Hoorn. Loop de stadsroute van 1 uur of de havenroute van 1,5 uur. Met de podwalk (op je eigen smartphone) of wandelgidsje stap je zo de veelbewogen geschiedenis in. Edson da Graça vertelt, als je persoonlijke audiogids, bij de iconische monumenten de verhalen van mensen die er eens woonden, werkten en leefden.
Kijk de show en loop de route. De Statenpoort vind je aan de Nieuwstraat 23.
