Logo

De val vanHercules

“Het is net alsof je een film binnenstapt!”

Boek tickets
Nu te zien en te doen

‘De val van Hercules’ is immersief danstheater waarin dans, theater en geschiedenis elkaar tegenkomen en versterken. In deze spectaculaire voorstelling door Jort Faber samen met Stichting Triplets brengt het Westfries Museum een nieuwe unieke vorm van kunstbeleving naar Hoorn en Nederland. 

Een nieuwe manier van kunstbeleving. Beleving met een grote B want een bezoek aan deze voorstelling blijft zeker hangen!

‘De val van Hercules’ is te zien in het Westfries Museum op 27, 28 en 29 oktober en 3, 4, 5, 10, 11 en 12 november. Inloop 19.45 uur, start voorstelling 20.00 uur. Eindtijd 22.00 uur.

Alleen op 28 oktober en 11 november zijn er afwijkende speeltijden:

  • Zaterdag 28 oktober: middagvoorstelling van 14.00 tot 16.00 uur in verband met Halloween Horrorwalk.
  • Zaterdag 11 november: middagvoorstelling van 14.00 tot 16.00 uur in verband met Sint-Maarten.

Tickets à € 22,50 zijn nu verkrijgbaar!

Jort Faber, Stichting Triplets en het Westfries Museum willen graag dat ook mensen die minder te besteden hebben de voorstelling kunnen bezoeken. Daarom zijn er een aantal kaarten per voorstelling verkrijgbaar voor het speciale tarief van 5 euro. Wil je hiervan gebruik maken, dan kun je contact opnemen met Stichting Triplets via stichtingtriplets@gmail.com.

Helaas is het monumentale museumgebouw op dit moment nog niet rolstoelvriendelijk. Dit vanwege de vele op- en afstapjes, de smalle historische doorgangen en het ontbreken van een lift en rolstoeltoilet. Met de aankomende verbouwing wordt het museum voor iedereen toegankelijk. Lees hier meer over de verbouwing en restauratie van het museum.


Wat is immersief danstheater? 

Stel je voor: je leest een boek of kijkt een film en plotseling sta je zelf midden in het verhaal. Je ziet de personages van dichtbij. Zo dichtbij dat je ze zelf kunt aanraken. Je voelt hun spanning, woede, blijheid en angst. Dat is precies wat ‘De val van Hercules’ biedt.

> In deze video legt Jort Faber uit wat immersief danstheater is

Het gehele museum is omgebouwd tot een nieuwe wereld waarin jij mag gaan en staan waar je zelf wilt. Deze wereld, met prachtig set en decor, is hét podium voor de voorstelling en voor jou als bezoeker. Door het gehele gebouw spelen tien performers tegelijkertijd een meeslepend immersief danstheater.

Op elke verdieping is er iets te zien; het is aan jou om je eigen avontuur te creëren. Loop je mee om de verhaallijn van een performer te zien, blijf je liever in één kamer of wil je juist door het gehele gebouw lopen? Alles kan in deze kunstbeleving!

Omdat alles tegelijkertijd afspeelt is in één keer alles zien niet mogelijk. Ben je benieuwd naar alle verhaallijnen? Schaf dan een strippenkaart aan en zie alles.

Scene uit Val van Hercules met 2 personen in 17e-eeuws kostuum
Fotografie: Coco Junge
Scene uit Val van Hercules met persoon bij oude haard

Waar gaat ‘De val van Hercules’ over?

‘De val van Hercules’ gaat over het herdefiniëren van mannelijkheid en van de mannelijke energie binnen iedereen in de tijd van nu. Wat is mannelijkheid in een vrouw van 65, een jongetje van 7 en een queer persoon van 20? De voorstelling maakt een statement tegen de representatie van ’toxic masculinity’ in de samenleving en biedt een nieuw hedendaags perspectief aan op wat mannelijkheid en mannelijke energie is, voor iedereen individueel én voor de komende generaties. 

> In deze video licht Jort Faber toe waar De val van Hercules over gaat

Door de unieke combinatie van elementen uit de Griekse mythologie, de 17e eeuw van Hoorn en de thema’s van deze tijd biedt de voorstelling een tijdsoverschrijdend perspectief waarin dans, geschiedenis, mythologie en de tijd van nu elkaar tegenkomen en van elkaar leren. Nu al nieuwsgierig? Hou de social media van het museum, Jort Faber of Stichting Triplets in de gaten voor exclusieve kijkjes achter de schermen!

Trailer van De val van Hercules

Danstheater van De val van Hercules met lampionnen in museum

Speciale Sint-Maarten Tour

Op zaterdag 11 november kunnen kinderen Sint-Maarten komen vieren in ons museum van 18.00 tot 19.30 uur. Op deze avond neemt het danstheater van ‘De val van Hercules’ de kinderen mee in hun bijzondere wereld, waarin ze met hun lampionnetjes de performers op een interactieve wijze assisteren. Na een kort rondje door het museumgebouw krijgen de kinderen wat lekkers, waarna de kinderen naar Westerhaven gaan. Daar mogen ze bij de senioren volop Sint-Maarten! Vervolgens eindigt de tour bij de ingang van het museum. Deelname aan deze bijzondere avond bedraagt € 2 per kind. Ouders, begeleiders of familieleden mogen gratis mee.