Logo

Proef de eerste HoornsePasar Malam Melati

Boek tickets
Pasar Malam collage van activiteiten
Nu te zien en te doen

Kom in het weekend van 18 en 19 november naar het Westfries Museum voor de Pasar Malam Melati. Op deze bijzondere markt met eten, live muziek, dans en zoveel meer, proef je de Indonesische of Indische cultuur.

Kramen, demonstraties en workshops

Het leegstaande Westfries Museum vormt een sfeervol decor voor de eerste Hoornse Pasar Malam Melati. Naast leuke kramen en een eetpaviljoen in de tuin, geniet je op 18 en 19 november van muzikale optredens, Indonesische danseressen, een wayang voorstelling, een gamelan groep (Indonesische muziekinstrumenten) en stoelmassage bij de pitjitstand.

Er zijn demonstraties koken en pencak silat (Indonesische vechtkunst), lezingen over specerijen, wayangpoppen, batik en kerissen – plus een spreekuur over je eigen keris.

Zelf actief meedoen? Volg een van de workshops (kosten € 2,50) wayangpop maken, Indonesische dans of gamelanmuziek. De workshops zijn voor kinderen en volwassenen. Een unieke ervaring voor iedereen dus!

Muziek, dans en verdieping

Op zaterdag zijn er diverse optredens van onder andere The Streetrollers, Doña en de Gado’s, Hans Milané, Stichting Gongs! en dansgroep Cakrawala Nusantara. Op zondag kun je onder andere genieten van Coverband Fresh, Doña en de Gado’s, Hans Milané, Stichting Gongs!, Pencak Silat en dansgroep Cakrawala Nusantara.

Stadsbeiaardier Frits Reynaert speelt op zaterdag 18 november speciaal voor de opening van de Pasar Malam Melati van 12.45 uur tot 13.30 uur Indische liedjes, krontjong liederen en Javaanse volksmelodieën op het carillon van de Grote Kerk te Hoorn. 

Beide dagen is er ook verdieping mogelijk in de vorm van panelgesprekken met auteurs en lezingen. En op zaterdag én zondag is Stichting Pelita aanwezig, zij zet zich in voor ouderen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië en Indonesië.

Tijden en prijzen

Zaterdag 18 november van 13.00 – 21.00 uur
Zondag 19 november van 12.00 – 20.00 uur

Entree (1 dag): € 11,50
Passe-partout (2 dagen): € 17,50
Kinderen tot 12 jaar gratis entree
Extra workshops (€ 2,50) zaterdag en zondag

Tickets zijn ook verkrijgbaar bij de museumbalie op 18 en 19 november. De Museumkaart en Vriendenloterij VIP-kaart zijn niet geldig bij dit evenement.

Toegankelijkheid

Helaas is het monumentale museumgebouw op dit moment nog niet rolstoelvriendelijk. Dit vanwege de vele op- en afstapjes, de smalle historische doorgangen en het ontbreken van een lift en rolstoeltoilet. Met de aankomende verbouwing wordt het museum voor iedereen toegankelijk. Lees hier meer over de verbouwing en restauratie van het museum.

Programma en plattegrond

Pasar Malam programma
  • Panelgesprek met derde generatie
    Wat betekent Indisch zijn? Welke invloed heeft het Indisch verleden op de verschillende generaties? En wat geven we onze kinderen mee over het Indo zijn? Rubya Trouerbach (Hoornse 3e generatie Indo) gaat hierover in gesprek met: Demi van Hutten (journalist en auteur van De Derde Generatie; de kinderen en kleinkinderen van & De Tweede Generatie; de kinderen van) en Joyce de Vries (initiator van Indozijn en INDOS.SHOP en portretfotograaf). 
  • Lezing Demi van Hutten
    Hoe is het met de kinderen en kleinkinderen van de 1e generatie Indische/Molukse gemeenschap? Hoe heeft de 2e generatie hun cultuur ervaren, wat voor jeugd hebben zij gehad, hoe zijn zij omgegaan met de zwijgcultuur en doorgegeven verdriet vanuit het verleden? Wat betekent de cultuur voor de identiteit van de 3e generatie? Welke diepere band voelen zij met Indonesië?
  • In gesprek met Stichting Pelita
    Welke invloed heeft het Indisch verleden op de verschillende generaties? Welke (na)zorg is er voor Indische/Molukse mensen? We praten over onderzoeken de impact van het Indisch verleden op de huidige Indische/Molukse gemeenschap en de mogelijkheden om hiermee om te gaan.

Klik op onderstaande afbeelding voor de uitgebreide plattegrond (pdf document).

Aanvullende legenda
1 Garderobe, inschrijving workshops/lezingen
2-6, 10, 11 Diverse kramen
12, 14-16 Doorloopruimtes

Deelnemers Pasar Malam Melati

Verschillende Indonesische gerechten

Eetpaviljoen

Proef de Indische of Indonesische keuken in onze museumtuin.

2 danseressen van dansgroep Cakrawala Nusantara

Dansgroep Cakrawala Nusantara

Dans en theater maken op Bali deel uit van de vele rituelen en ceremonies die het eiland rijk is. De Balinezen geven door hun dans en drama niet alleen meer inzicht in de Balinese religie maar ook in de culturele aspecten van het dagelijkse leven.

Portret Hans Milane met microfoon

Hans Milané

Hans Milané is een professionele allround zanger met uitstraling en veelzijdigheid. Een avond met Hans betekent swingen op Pop, Country, Goud van Oud, Rock & Roll (tevens Indo Rock ), Evergreens, Nederlandstalig,  Soul, etc.

Gamelan groep Gong keybar

Stichting Gongs!

Stichting Gongs! brengt Gong kebyar, een relatief moderne vorm van Balinese gamelan muziek. De muziek is gebaseerd op een vijftoonse toonladder en wordt gekenmerkt door grote variaties in dynamiek, tempo en klankkleur. De instrumenten bestaan uit metallofoons die met houten hamertjes of stokken ritmisch bespeeld worden.

Doña en de Gado’s op strand met palmboom

Doña en de Gado’s

Doña en de Gado’s nemen je mee naar warme tropische sferen. Nostalgische Indische liedjes met een knipoog naar Tempo-Doeloe. Denk daarbij aan Terang Bulan, Sarina, Surabaya, Brandend Zand, Paradiso en nog veel meer. Van jong tot oud, voor elk wat wils.

Groepsfoto van de band The Streetrollers

The Streetrollers

The Streetrollers spelen voornamelijk covers uit de jaren ’50/’60 van bands en artiesten als Cliff Richard, The Everly Brothers, Chuck Berry, Elvis Presley etc. De  band bestaat uit allemaal Indische jongens, het zal dan ook niemand verbazen dat zij geregeld ook nog enkele Maleisische liedjes ten gehore brengen.

Demonstratie Pencak silat Paulu Sembilan

Pencak Silat door Paulu Sembilan

De Pencak Silat groep Paulu Sembilan zal een demonstratie geven van een West-Sumatraanse vechtkunst. De school heeft zijn oorsprong in de moederschool Silek Induk Kubu Durian uit Padang, Kota Ambacang, welke in 1927 is opgericht door Ajah Ranco.

Groepsfoto Coverband Fresh

Coverband Fresh

Fresh staat voor herkenbaar, dansbaar, interactief en meezingbaar! Drie rasmuzikanten, Dirk Nolten op toetsen, Ton Ruys op drums en Ruud Ayal op gitaar, aangevuld met zangeres Ester Latama, maken van elk optreden een feest met een hoog meezing- en dansgehalte!

Wayang-voorstelling

Esmeralda Zee-Hilal

Esmeralda Zee-Hilal heeft haar jeugd in Jakarta, Bandung en Jogya doorgebracht. Zij heeft zich daar onder andere in het wajang poppenspel verdiept en daar later ook haar eigen wajangpoppen collectie gekocht. Ze wordt begeleid door Renadi Santoso op de gamelan. Tot haar grote vreugde gaat haar jongste kleinkind Tamara haar assisteren!

Portret van Berthon Alberto van Dansschool Cultura Y Flow

Dansschool Cultura Y Flow

Dansschool Cultura Y Flow onder leiding van Berthon Alberto  is gespecialiseerd in de dansstijlen Kizomba, Bachata en Salsa. Het gaat bij Berthon en zijn team niet om dansen met je voeten, maar vooral om dansen met gevoel. ‘It’s all about the Connection, the Feeling and the Flow’. Op de Pasar Malam Malati zullen zij graag dit gevoel overbrengen door middel van een toffe workshop waaraan iedereen mee mag doen.

Portret van Anne Mieke Baudoin

Anne Mieke Baudoin

Anne Mieke Baudoin is van Nederlands-Indische afkomst en eigenaar van Helder Zien. Ze maakt gebruik van haar helderziende en helder wetende gave om de vragen van haar gasten te beantwoorden. Dat kan gaan over liefde, werk, familie, relaties en verslaving. Geen onderwerp is taboe.

Stadsbeiaardier Frits Reynaert achter orgel

Stadsbeiaardier Frits Reynaert

Stadsbeiaardier Frits Reynaert speelt op zaterdag 18 november speciaal voor de opening van de Pasar Malam Melati van 12.45 uur tot 13.30 uur Indische liedjes, krontjong liederen en Javaanse volksmelodieën op het carillon van de Grote Kerk te Hoorn. 

Batik van Java door Silvy Puntowati

Silvy Puntowati

Silvy Puntowati geeft een lezing over Batik van Java. Silvy is een Indonesische cultureel antropoloog en werkzaam als museumdocent bij Wereldmuseum Leiden.

Pitjit massage informatieflyer met 4 masseurs

Stoelmassage – Pitjit Kursi

Een Pasar Malam is niet compleet zonder een vleugje ontspanning en verkwikking. In Indonesië is het gebruikelijk om elkaar te masseren als een preventieve maatregel tegen ziektes. Ze noemen dit “Obat,” wat simpelweg ‘medicijn’ betekent.

Verschillende Indonesische gerechten
2 danseressen van dansgroep Cakrawala Nusantara
Portret Hans Milane met microfoon
Gamelan groep Gong keybar
Doña en de Gado’s op strand met palmboom
Groepsfoto van de band The Streetrollers
Demonstratie Pencak silat Paulu Sembilan
Groepsfoto Coverband Fresh
Wayang-voorstelling
Portret van Berthon Alberto van Dansschool Cultura Y Flow
Portret van Anne Mieke Baudoin
Stadsbeiaardier Frits Reynaert achter orgel
Batik van Java door Silvy Puntowati
Pitjit massage informatieflyer met 4 masseurs