Logo

De echo van een massamoordPala - Nutmeg Tales of Banda

Rubiks kubus Pala met verschillende foto's
Nu te zien en te doen

Op 8 mei 2021 was het 400 jaar geleden dat op het eiland Banda Neira een massaslachting plaatsvond in opdracht van VOC-Gouverneur-Generaal Jan Pieterszoon Coen. Hij was naar het eiland gestuurd om het monopolie op nootmuskaat veilig te stellen. De executie van 44 vooraanstaande inwoners van het eiland vormde het bloedige dieptepunt van de expeditie. Op Banda Neira wordt deze ingrijpende historische gebeurtenis nog ieder jaar herdacht.

Geschiedenis vanuit verschillende kanten

Als Westfries Museum vinden we dat ook onze blik op de Nederlandse koloniale geschiedenis een tijd lang te eenzijdig is geweest. Terwijl je meer inzicht en begrip krijgt als je de geschiedenis van verschillende kanten bekijkt. Vandaar dat wij bij het maken van Pala – Nutmeg tales of Banda deskundigen hebben betrokken uit de academische wereld en de Molukse gemeenschap. Daarnaast zochten we een nieuwe vorm om deze verschillende verhalen te kunnen vertellen. Dat werd een online expositie vanuit meerdere perspectieven.

Verdieping in 1621

Pala (Indonesisch voor ‘nootmuskaat’) is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar meer achtergrondinformatie en verdieping over de gebeurtenissen in 1621. De expositie is er in het Nederlands en in het Engels.