Logo

Reizende theatershowSlag om het Beeld

Poster Slag om het beeld met diverse personages
Nu te zien en te doen

Wie verdient een standbeeld? Is dat Jan Haring, de uit de mast geschoten held van de Slag op de Zuiderzee? Of Admiraal van Bossu, de verliezer van deze heldhaftige historische zeeslag uit 1573? Of misschien wel boerin Jantien, die haar man behoedt oorlogsslachtoffer te worden?

In de theatershow ‘Slag om het Beeld’ spant het erom. In een hypermoderne tv-studio pleiten historische voor- en tegenstanders van de genomineerden voor deze ereplaats. Directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum geeft als ‘Kapitein van het Kennisschip’ een verrassend inkijkje in het verhaal van de Slag op de Zuiderzee.

Ondertussen runnen de zeven Westfriese burgemeesters vaardig het callcenter – want het publiek wordt stevig betrokken bij de strijd. Zo eenvoudig blijkt de vraag namelijk niet te zijn.

Beleef het mee: wie komt in aanmerking voor een standbeeld vanwege zijn of haar rol in deze zeeslag? Monique de Meza is host, andere rollen worden gespeeld door Gerard Venverloo, Astrid Stam en Jeroen Wals. Én de zeven Westfriese burgemeesters!

Binnenkort te zien bij een theater bij jou in de buurt!

  • 20 en 21 september Theater het Postkantoor, Bovenkarspel
  • 22 en 23 september Theater MC De Muiter, Medemblik
  • 27 en 28 september Drom, Enkhuizen
  • 29 en 30 september CC Pancratius, Oosterblokker
  • 4 en 5 oktober De Hooghe Heeren, Hoogwoud
  • 6 en 7 oktober Gemeentehuis Koggenland, De Goorn
  • 11 en 12 oktober Schouwburg het Park, Hoorn

Reserveer nu je ticket(s) via op-roet.nl. Alleen voor Schouwburg het Park reserveren via hetpark.nl.

Trailer Slag om het Beeld

Concept & dramaturgie: Ingrid Docter

Tekst: Ingrid Docter & Ad Geerdink

Regie: Lyda Tijsen

Spel op de vloer: 
Ad Geerdink, Monique de Meza, Astrid Stam, Gerard Venverloo, Jeroen Wals

Spel op beeld: 
De presentator: Leo Harlaar
De zeven West-Friese burgemeesters: Monique Bonsen, Gerard van den Hengel, Jan Nieuwenburg, Michiel Pijl, Dennis Straat , Ronald Wortelboer, Eduard van Zuilen.  
De pleiters: Michiel Bartels, Harry van der Berg, Leo Emmelot, Mirea Harlaar, Gea van der Helm, Ineke Nooij, Luc Schaap, Frans Stam, Theo Vries
Voice-over: Gijs Scholten van Aschat 

Montage filmbeelden& filmer: Piet Dirkx, filmer Nico Lieshout

Animatie & techniek: Michiel Smiers

Techniek: Martien Konijn, Frans van der Wal

Kostuums: Mariska Praat Hurkmans

PR & communicatie: Mascha Rood, Marian Vleerlaag

Fotografie: Rob van Amerongen

Campagnebeeld: Sjors Ruijgrok

Productie: Arnoud Lansdaal

Met dank aan: Grand Café Turf, Westfries Museum, Zuiderzeemuseum, West-Friese Gemeenten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank, Provincie Noord-Holland 

Slag op de Zuiderzee

11 oktober 2023 is het 450 jaar geleden dat de Slag op de Zuiderzee voor de kust van Hoorn een beslissende wending krijgt. De Inquisitie, het admiraalsschip van Maximiliaan, graaf van Bossu, stadhouder van Holland, delft met zijn Spaans-Amsterdamse armada het onderspit tegen de samenwerkende Westfriezen en Waterlanders. Lees hier meer over de Slag op de Zuiderzee.

In het theaterstuk Slag om het Beeld wordt dit gegeven op eigentijdse wijze uitgewerkt. De belangrijkste vraag: wie van de betrokkenen van toen komt in aanmerking voor een standbeeld vanwege zijn of haar rol tijdens de zeeslag?