Logo

Over ons

Ga naar de inhoud

Museum in transitie

Westfries Museum geeft toekomst aan het verleden

Het Westfries Museum is sinds 1881 gevestigd in het voormalige Statencollege: een Rijksmonument uit 1632 in het hart van de historische havenstad Hoorn. De monumentale huisvesting geeft het museum een bijzonder karakter. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de cultuurgeschiedenis van Hoorn en West-Friesland, met het accent op de meest enerverende periode uit die geschiedenis: de 17e eeuw. Net als in onze tijdelijke tentoonstellingen spiegelen we daarin graag het heden aan het verleden.

Verbouwing en vernieuwing

Het museum is in afwachting van een grootscheepse renovatie, verduurzaming en vernieuwing van de monumentale panden. Omdat de aanbesteding nog even op zich laat wachten, is het museum tijdelijk geopend van 22 juni tot en met 3 november 2024 voor de expositie Rembrandt, de fotograaf.

Na de verbouwing en vernieuwing is iedereen welkom in het vernieuwde museum, ook bezoekers die minder goed ter been zijn. Dan biedt een nieuwe kelderverdieping ruimte voor o.a. tijdelijke exposities, ontstaat een vrij toegankelijk horecagebied en kun je je laten inspireren door een nieuw museaal concept. Lees hier meer over de verbouwing en vernieuwing van het Westfries Museum.

Nieuw museaal concept

In het vernieuwde museum behouden we de monumentale kracht van het gebouw. Ook blijven we het verhaal vertellen van de cultuurgeschiedenis van Hoorn en West-Friesland, met het accent op de 17e eeuw. Maar dat verhaal vertellen we straks vanuit meer dan 20 verhalenkamers, ieder met een eigen thema en sfeer. En vanuit verschillende perspectieven. Zo sluiten we aan bij de vragen die de samenleving vandaag de dag aan het verleden stelt.

Gebouw

Het Westfries Museum is gevestigd één van de mooiste monumenten van Hoorn, pal aan het centrale stadsplein de Roode Steen: het Statencollege uit 1632. Als bezoeker stap je zo de 17e eeuw in. Het Statencollege werd in 1632 gebouwd voor de Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier. In dit bestuursorgaan waren zeven steden vertegenwoordigd. De wapens daarvan zijn terug te vinden op de getrapte gevel en in de vergaderzaal: de huidige schutterijzaal. Het Statencollege verrees op de plek van één van de eerste stenen huizen van Hoorn, het Proostenhuis. De laatmiddeleeuwse gewelfkelder is één van de weinige overblijfselen van dit pand.

Rond 1880 vestigde het Westfries Museum zich in het pand, dat in 1881 geopend werd voor publiek. In 1994 werd het museum uitgebreid met een naastgelegen gemeentelijk monument dat oorspronkelijk uit twee huizen bestond. Deze kregen één voorgevel in classicistische stijl, naar een ontwerp van architect Leendert Viervant. Het monumentale hek dat de binnenplaats afsluit, dateert uit 1729. Achter het museum ligt een binnentuin, waar gevelstenen en andere ornamenten afkomstig van monumenten uit Hoorn te zien zijn.

Momenteel is het gebouw gesloten voor een grootscheepse restauratie, verbouwing en vernieuwing. Na heropening is het monumentale complex uitgebreid met het naastgelegen monument Roode Steen 15. Dit pand zal dan onderdeel zijn van het openbaar te betreden horecagedeelte van het nieuwe museum.

Onze medewerkers

Een overzicht van onze vaste medewerkers en externe experts vind je op de contactpagina.

Onze vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbare krachten voor het Westfries Museum. Wij zijn trots op de ruim 60 medewerkers die zich vol enthousiasme vrijwillig inzetten als onze gastheren/-vrouwen en tuinvrijwilligers. Tijdens de sluiting van het museum blijven zij actief in onze tijdelijke museumlocatie in de Statenpoort aan de Nieuwstraat en bij onze educatieve Werkplaats op de eerste verdieping van de Boterhal op het Kerkplein.    

Vrijwilligers kunnen bij het Westfries Museum rekenen op een dankbare en prettige samenwerking. Wij werken met een vrijwilligersovereenkomst en vrijwilligersverzekering. Wij belonen onze vrijwilligers met:

  • voorbezichtigingen en als eerste op de hoogte van iedere nieuwe expositie
  • iedere 2 maanden een rondleiding, stadswandeling of lezing
  • eens per jaar een barbecue
  • eens per jaar een gezamenlijk uitje
  • een gezamenlijke kerstviering
  • een presentje met je verjaardag

Op dit moment zoeken wij geen nieuwe vrijwilligers.