Logo

UniekeWinterwandeling

Ontdek deze kerstvakantie het 17e-eeuwse Hoorn met een unieke Winterwandeling. Alleen op vrijdag 29 december te beleven.

Roode Steen in kerstsfeer met kerstboom en ijsbaan
Nu te zien en te doen

Dat de attractie ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ twee wandelingen in de Hoornse binnenstad biedt, wist je misschien al. Maar nu brengen we ook een speciale Winterwandeling in de kerstvakantie. Een eenmalige kans voor jong en oud om het 17e-eeuwse Hoorn te beleven. De smid, muzikanten, soldaten, pannenkoekenbakkers en hemeltuurders van toen brengen op vrijdag 29 december de geschiedenis tot leven in de historische binnenstad.

17e eeuw herleeft in de kerstvakantie

Zoek je nog een bijzondere activiteit tijdens de kerstvakantie? Zet dan nu alvast deze unieke Winterwandeling in de agenda. Opgezet als een speurtocht wandel je langs én in verschillende monumenten: daar kom je de vreemdste personen tegen. De 17e eeuw in Hoorn herleeft met de broodjesbakker, handelslieden, parfummaker en spelletjes van toen.

Bij elke stop kun je kijken, deelnemen en proeven – je waant je echt even in de geschiedenis. Zo kun je luisteren, je eigen brood bakken, meezingen, pannenkoeken eten, je de toekomst laten voorspellen, zelf parfumzakjes maken – en ondertussen krijg je bij elke stop een letter. Aan het eind los jij het raadsel op de routekaart op.

Wandeling en speurtocht tegelijk

Misschien is de haven dichtgevroren, maar ook zonder sneeuw en ijs beleef je tijdens deze winterwandeling toch helemaal de sfeer van de winter in 17e-eeuws Hoorn. De historische binnenstad en de iconische monumenten zorgen voor het perfecte decor.

De Winterwandeling vindt alleen plaats op vrijdag 29 december. Het startpunt is de Statenpoort aan de Nieuwstraat 23 in Hoorn, bij de attractie ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’. Daar haal je de routekaart van 5 euro op.

Op één kaart kun je alleen, met zijn twee, maar ook samen met een groepje op pad. Aan het eind van de route lever je de oplossing in bij de Statenpoort en daar wacht er voor elke deelnemer een zoete lekkernij. En als je wilt, mag je daarna nog gratis naar de multimediashow ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’.

Tijden en prijzen

De Winterwandeling vindt plaats op vrijdag 29 december van 11.00 tot 16.00 uur.

Een routekaart kost 5 euro. Let op! Op één routekaart kun je alleen, met zijn twee, maar ook samen met een groepje op pad. Je hoeft dus niet voor elke persoon apart een kaartje te kopen.

Na het reserveren van jouw routekaart(en) ontvang je een bevestigingsmail. Hiermee kun je jouw online gereserveerde routekaart(en) op 29 december vanaf 11.00 uur ophalen bij de Statenpoort aan de Nieuwstraat 23 in Hoorn, bij de attractie ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’.

De routekaarten zijn op 29 december ook aan de kassa in de Statenpoort te koop.

Toegankelijkheid

Het overgrote deel van de activiteiten gedurende de Winterwandeling vindt plaats in monumentale panden, daardoor zijn de activiteiten helaas niet rolstoelvriendelijk.

Impressie Winterwandeling

Roode Steen in kerstsfeer met kerstboom en ijsbaan

Kerst op de Roode Steen

Smid aan het werk met toeschouwers

De smid aan het werk

Kinderen aan het bakken

Samen brood bakken

Samen 17e-eeuwse spellen spelen

Twee soldaten met lansen in gesprek met elkaar

17e-eeuwse soldaten

Een persoon verkleed als 17e-eeuwse hemeltuurder

Hemeltuurder

Roode Steen in kerstsfeer met kerstboom en ijsbaan
Smid aan het werk met toeschouwers
Kinderen aan het bakken
Twee soldaten met lansen in gesprek met elkaar
Een persoon verkleed als 17e-eeuwse hemeltuurder

Extra kerstvakantietip: Ontdek het verhaal van Hoorn

De Winterwandeling is er alleen op 29 december. Maar in de kerstvakantie kun je wel elke dag naar de multimediashow ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ (met uitzondering van 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag). In 15 minuten komt de geschiedenis van Hoorn tot leven op de muren van de monumentale Scheepenen kamer in de Statenpoort. Ontdek daarna zelf de verhalen achter de Hoornse monumenten middels een stadswandeling met de bijbehorende podwalk of wandelgidsje. De stadsroute duurt 1 uur, de havenroute 1,5 uur.

Meer over Ontdek het verhaal van Hoorn