Terug naar het begin
Logo
Terug naar het begin
Scrol naar boven

Museum dichtStad open

Het Westfries Museum is langdurig gesloten vanwege een ingrijpende verbouwing en vernieuwing. Maar online én in de stad blijven we het verhaal vertellen over de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland. Via deze tijdelijke website, onze nieuwsbrief en sociale media. Met de multimediashow en podwalk ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ in de Statenpoort. En nog veel meer bijzondere activiteiten!

Alle activiteiten De Statenpoort
Schilderij van het Statencollege aan Roode Steen Hoorn
Nu te zien en te doen
https://westfriesmuseum.nl/wp-content/uploads/2023/07/DSC03218-Verbeterd-NR-liggend-1100x930.jpeg

Ontdek het verhaal van Hoorn In de Statenpoort

Het Westfries Museum is langdurig gesloten vanwege een ingrijpende verbouwing en vernieuwing. Maar in de stad én online blijven we het verhaal vertellen over de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland. In de Statenpoort aan de Nieuwstraat nr. 23 bieden we zelfs een nieuwe publiekstrekker. De Scheepenen kamer van het voormalige stadhuis van Hoorn is omgetoverd in een klein theater. Daar beleef je de multimediashow ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’: hét inspirerende startpunt voor de ontdekking van de stad. Loop daarna met de bijbehorende podwalk of wandelgids door de monumentale rijkdom en geschiedenis van Hoorn. In Hoorn ligt de geschiedenis immers op straat….

Meer over Ontdek het verhaal van Hoorn Boek tickets

Nieuws

https://westfriesmuseum.nl/wp-content/uploads/2022/12/Schilderij-De-slag-op-de-Zuiderzee-1573-Blanckerhoff-1100x930.jpg

Hoorn viert 450 jaar vrijheid Slag op de Zuiderzee

In 2023 is het precies 450 jaar geleden dat de Slag op de Zuiderzee plaatsvond. Hoorn bevrijdde zich door deze epische zeeslag van de Spanjaarden, een gebeurtenis die zorgde voor een omwenteling in de Nederlandse geschiedenis. Ons museum is nauw betrokken bij deze viering van de Slag op de Zuiderzee. Op 11 oktober 2023, de dag waarop het 450 geleden is dat de zeeslag begon, hebben we de online tentoonstelling De Slag op de Zuiderzee gelanceerd. De digitale tentoonstelling bevat een schatkamer aan kleurrijke verhalen in de vorm van korte video’s, teksten, podcasts en meer. Samen geven ze op toegankelijke en interessante wijze een beeld van deze zo belangrijke periode in de geschiedenis van Nederland.

Meer over de online tentoonstelling Slag op de Zuiderzee Bezoek de tentoonstelling

Leren met meester Eugene Onderwijs

Ook de afdeling Educatie gaat ‘gewoon’ door tijdens de sluiting. Laat je inspireren door de museumlessen, workshops en museumtheater op de eerste verdieping van de Boterhal, Kerkplein 39. Daar bevindt zich sinds 2017 de lesruimte van het Westfries Museum. Vanaf medio 2023 kun je ook deelnemen aan de themaprogramma’s rondom ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’: de verdieping van de multimediapresentatie in de Statenpoort. Maar ook livestreams, lessen in de klas en buitenlessen in de stad zijn mogelijk. Alle leerlingactiviteiten zijn gratis.

Meer over onderwijs
https://westfriesmuseum.nl/wp-content/uploads/2022/12/Pala-kubusTRANS-1-1100x930.png

Echo van een massamoord Pala – Nutmeg Tales of Banda

Hoe ver reikt de echo van een historische gebeurtenis? Ver, zo blijkt in het geval van de massamoord op Banda in 1621. Ruim 400 jaar na dato houden de gruwelijke gebeurtenissen op de nootmuskaat eilanden mensen nog steeds bezig. Op Banda, in Indonesië en in Nederland. En vandaag misschien wel meer dan ooit tevoren. Dat was voor ons museum in 2021 de reden om tijdens de coronasluiting een online expositie te ontwikkelen. ‘Pala – Nutmeg Tales of Banda’ belicht de rijke geschiedenis en cultuur van de Banda eilanden en vult de gebeurtenissen van 1621 aan met nieuwe en kritische perspectieven. Deze meerstemmige expositie biedt ruimte voor het Bandanese verhaal en voor de gezichtspunten van de Molukse gemeenschap in Nederland.

Meer over de online tentoonstelling Pala Direct naar de tentoonstelling

Benieuwd naar de collectie?

Onze huidige collectie telt zo’n 36.000 objecten, waaronder schilderijen, beelden, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Samen vertellen zij het verhaal over de geschiedenis van Hoorn én van Nederland tussen 1500 en 1800, met de 17e eeuw als middelpunt.

Op dit moment wordt ons museum verbouwd en zijn wij voor lange tijd gesloten. Daardoor is de afdeling Collectie in ieder geval tot halverwege 2024 niet in staat onderzoeksvragen, documentatievragen, taxaties, bruikleenaanvragen en aanvragen voor stageplaatsen in behandeling te nemen. Onze collectie is ondergebracht bij een extern depot, dat voldoet aan strenge klimaat- en veiligheidseisen, en is weer te zien als het vernieuwde museum opengaat. Maar online zijn onze topstukken ook nu nog steeds te bewonderen.

Meer over de collectie

Het hele museum moet leeg!

Achter gesloten deuren wordt gewerkt aan het uithuizen van onze collectie door de afdeling Collectie – bestaande uit Alice van der Wiel, Henriëtte Tilgenkamp, Tara Boots en Josefin Tönjes. Tienduizenden objecten worden onderzocht, ingepakt en verhuisd naar ons nieuwe collectiecentrum bij Imming Logistics Fine Art BV in Zwaag. Dieuwertje Wijsmuller, projectleider collectiewaardering en uithuizing, geeft in deze video een inkijkje in het omvangrijke proces.