Logo

Ontdek het verhaal van Hoorn

Multimediashow met podwalks
Hét startpunt voor je ontdekking van de stad

Boek tickets
Persoon met koptelefoon op kijkt naar projecties van huizen op wanden
Nu te zien en te doen

Ontdek het verhaal van Hoorn: hét startpunt voor je ontdekking van de stad

Tijdens de verbouwing van de museumpanden aan de Roode Steen blijven we actief. In de Statenpoort aan de Nieuwstraat nr. 23, bieden we een nieuwe publiekstrekker. We hebben de Scheepenen kamer van het voormalige stadhuis van Hoorn omgetoverd in een klein theater. Daar beleef je de multimediashow ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’: hét inspirerende startpunt voor je ontdekking van de stad. Loop daarna een van de verdiepende podwalks langs de monumenten in de Hoornse binnenstad en ontdek de veelbewogen geschiedenis van Hoorn. Plan hier je bezoek.

Alleen een wandeling maken? Ontdek dan het verhaal van Hoorn met alleen de podwalks.

Wandel je liever met een persoonlijke gids langs de Hoornse monumenten? Reserveer dan de museumwandeling ‘Het verhaal van Hoorn’ van Local Guide Hoorn.

Ontdek het verhaal van Hoorn

Beleef de multimediashow in de Statenpoort en ontdek daarna met de podwalks de verhalen die schuilgaan achter de vele monumenten die Hoorn rijk is.

Plan je bezoek

Openingstijden

 • Maandag:Gesloten
 • Dinsdag:11.00 tot 16.00 uur
 • Woensdag:11.00 tot 16.00 uur
 • Donderdag:11.00 tot 16.00 uur
 • Vrijdag:11.00 tot 16.00 uur
 • Zaterdag:11.00 tot 16.00 uur
 • Zondag:11.00 tot 16.00 uur

Prijzen

 • Volwassenen: 7,50
 • Jeugd tot 16 jaar: 2,50
 • Museumkaart: gratis
 • VriendenLoterij VIP-KAART: gratis
 • Vrienden van het museum: gratis

Bezoekadres

 • Ontdek het verhaal van Hoorn
 • Nieuwstraat 23
 • 1621 EA Hoorn

Bereikbaarheid

Lopend of met de fiets
Vanaf station Hoorn loop je in 10 minuten naar de Statenpoort. Het is ook mogelijk om op het station een OV-fiets te huren. Het is ongeveer 5 minuten fietsen van het station naar de Statenpoort. Plan hier je route via Google Maps.

Openbaar vervoer
De dichtstbijzijnde bushalte is de Gedempte Turfhaven. Connexxion bus 14 richting station Hoorn Kersenboogerd komt langs deze halte. Vanaf daar is het nog 2 minuten lopen. Plan hier je route met het openbaar vervoer.

Taxi
Vanaf het station is het met de taxi ongeveer 5 minuten.

Auto
Kom je met de auto, dan is de handigste plek om te parkeren Parkeergarage ’t Jeudje. Vanaf daar is het ongeveer 3 minuten lopen naar de Statenpoort. Plan hier je route via Google Maps.

Touringcar
Met een touringcar mag je niet het centrum van Hoorn in, tenzij je een speciale ontheffing aanvraagt. Touringcars kunnen parkeren op de Nieuwe Wal/Julianapark, vanaf daar is het 15 minuten lopen. Naar aanvragen ontheffing touringcar

Toegankelijkheid

De Statenpoort is grotendeels rolstoeltoegankelijk en dus ook redelijk begaanbaar met een rollator en kinderwagen. De enige drempel van ongeveer 12 cm zit aan de straatkant, vlak voor het pand. Hiermee assisteren wij je graag. Binnen zijn enkele lage houten drempeltjes. Wij beschikken over een rolstoeltoilet. Lees hier meer over de toegankelijkheid of zie de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

Kijk mee achter de gesloten deuren van het Westfries Museum

Ook op andere manieren kun je blijven genieten van onze verhalen tijdens de sluiting: van online tentoonstelling De Slag op de Zuiderzee tot archeologische rondleidingen in de bouwplaats. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen: volg ons bouwblog, ontdek via onze nieuwsbrief wanneer Ontdek het verhaal van Hoorn in de Statenpoort opent voor publiek. En volg je ons al op Facebook, Instagram en LinkedIn?

Veelgestelde vragen

De Statenpoort is grotendeels rolstoeltoegankelijk en dus ook redelijk begaanbaar met een rollator en kinderwagen. De enige drempel van ongeveer 12 cm zit aan de straatkant, vlak voor het pand. Hiermee assisteren wij je graag. Binnen zijn enkele lage houten drempeltjes. Wij beschikken over een rolstoeltoilet.
Ja, hulphonden zijn toegestaan in de Statenpoort.
De Statenpoort beschikt over een rolstoeltoilet. Het volgende dichtstbijzijnde rolstoeltoilet vind je in café-restaurant Ridderikhoff op Roode Steen 9. Dat ligt op ongeveer 200 meter afstand van de Statenpoort. Ridderikhoff is open van dinsdag t/m vrijdag vanaf 11.00 uur en in het weekend vanaf 12.00 uur.
Heb je door je hulpvraag een begeleider nodig om ons te kunnen bezoeken en neem je deze zelf mee? Dan mag die persoon gratis naar binnen. Geef dit even aan bij de balie. Heb je geen eigen begeleider, maar wel een hulpvraag? Meld dat dan van tevoren aan, dan bieden we je graag een helpende hand tijdens je bezoek. Neem hiervoor contact op met ons secretariaat via info@wfm.nl.
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan via info@wfm.nl, bel met 0229-280022 of ga naar onze balie van ‘Het Verhaal van Hoorn’ in de Statenpoort.
Ontdek het verhaal van Hoorn is mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij