Logo

Ontdek het verhaal van Hoorn

Multimediashow met podwalks
Hét startpunt voor je ontdekking van de stad

Boek ticket(s)
Persoon kijkt naar projectie van huizen op wand
Nu te zien en te doen

Ontdek het verhaal van Hoorn: hét startpunt voor je ontdekking van de stad

Op zoek naar een bijzonder dagje uit? Ontdek het verhaal van Hoorn! Beleef eerst de historische hoogtepunten van Hoorn in een spectaculaire multimediashow. Loop daarna een van de verdiepende podwalks langs de monumenten in de Hoornse binnenstad. Plan hier je bezoek of lees meer over Ontdek het verhaal van Hoorn.

Tip: combiticket

Maak er een compleet dagje Hoorn van! Bezoek naast ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ ook de Rembrandt-expositie in ons leeggeruimde museum aan de Roode Steen. Een combiticket kost €15,- (los €20,-).

Boek combiticket(s)

Alleen een wandeling maken?

Ontdek dan het verhaal van Hoorn met alleen de podwalks. Presentator Edson da Graça begeleid je op een stadswandeling door deze eeuwenoude stad. Ontdek, leer en raak geïnspireerd door alle verhalen achter de historische monumenten.

Koop en download podwalks

Wandelen met een gids

Wandel je liever met een persoonlijke gids langs de Hoornse monumenten? Reserveer dan de museumwandeling ‘Het verhaal van Hoorn’ van Local Guide Hoorn.

Ontdek het verhaal van Hoorn

Beleef de multimediashow in de Statenpoort en ontdek daarna met de podwalks de verhalen die schuilgaan achter de vele monumenten die Hoorn rijk is.

Plan je bezoek

Openingstijden

 • Maandag:Gesloten
 • Dinsdag:10.00 tot 16.00 uur
 • Woensdag:10.00 tot 16.00 uur
 • Donderdag:10.00 tot 16.00 uur
 • Vrijdag:10.00 tot 16.00 uur
 • Zaterdag:10.00 tot 16.00 uur
 • Zondag:10.00 tot 16.00 uur

Prijzen

 • Volwassenen: 7,50
 • Jeugd tot 16 jaar: 2,50
 • Museumkaart: gratis
 • VriendenLoterij VIP-KAART: gratis
 • Vrienden van het museum: gratis

Bezoekadres

 • Ontdek het verhaal van Hoorn
 • Nieuwstraat 23
 • 1621 EA Hoorn

Bereikbaarheid

Lopend of met de fiets
Vanaf station Hoorn loop je in 10 minuten naar de Statenpoort. Het is ook mogelijk om op het station een OV-fiets te huren. Het is ongeveer 5 minuten fietsen van het station naar de Statenpoort. Plan hier je route via Google Maps.

Openbaar vervoer
De dichtstbijzijnde bushalte is de Gedempte Turfhaven. Connexxion bus 14 richting station Hoorn Kersenboogerd komt langs deze halte. Vanaf daar is het nog 2 minuten lopen. Plan hier je route met het openbaar vervoer.

Taxi
Vanaf het station is het met de taxi ongeveer 5 minuten.

Auto
Kom je met de auto, dan is de handigste plek om te parkeren Parkeergarage ’t Jeudje. Vanaf daar is het ongeveer 3 minuten lopen naar de Statenpoort. Plan hier je route via Google Maps.

Touringcar
Met een touringcar mag je niet het centrum van Hoorn in, tenzij je een speciale ontheffing aanvraagt. Touringcars kunnen parkeren op de Nieuwe Wal/Julianapark, vanaf daar is het 15 minuten lopen. Naar aanvragen ontheffing touringcar

Toegankelijkheid

De Statenpoort is grotendeels rolstoeltoegankelijk en dus ook redelijk begaanbaar met een rollator en kinderwagen. De enige drempel van ongeveer 12 cm zit aan de straatkant, vlak voor het pand. Hiermee assisteren wij je graag. Binnen zijn enkele lage houten drempeltjes. Wij beschikken over een rolstoeltoilet. Lees hier meer over de toegankelijkheid of zie de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

Persoon kijkt naar projectie van huizen op wand

Multimediashow brengt geschiedenis tot leven in beeld en geluid

Beleef op de monumentale binnenmuren van de Statenpoort in Hoorn de spectaculaire multimediashow. In een kwartier ontdek je alle historische hoogtepunten van Hoorn: van de Slag op de Zuiderzee tot ontdekkingsreizen, en van nootmuskaatmonopolies tot zwarte bediendes.

Een wereldse geschiedenis, want eens was Hoorn met zijn ligging aan het water een heuse wereldstad! Handel en scheepvaart brachten de stad en regio grote voorspoed. Maar daar betaalden velen ook een prijs voor. Het Nederlandse verhaal is ingesproken door Gijs Scholten van Aschat. De show draait elk heel en half uur en is ook te beleven in het Engels en Duits.

Persoon met koptelefoon en mobiel voor monumentale poort

Historische wandeling via podwalk op eigen smartphone

Loop daarna een van de verdiepende podwalks: een stadswandeling van 1 uur (stadsroute) of 1,5 uur (havenroute) langs de monumenten van de prachtige Hoornse binnenstad. Edson da Graça is je persoonlijke audiogids en vertelt je de verhalen van mensen die er eens woonden, werkten en leefden. De routes kunnen met eigen smartphone worden gelopen.

Beschik je niet over een smartphone of loop je de wandelroute(s) liever niet met een smartphone, dan is er ook een wandelgidsje beschikbaar. Podwalks en wandelgidsje zijn in het Nederlands, Engels en Duits beschikbaar.

Fan van de ‘Het verhaal van Nederland’ podwalk? Dan is deze podwalk zeker een aanrader en een mooie aanvulling!

Het startpunt voor je dagje uit of stedentrip naar Hoorn

‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ is hét inspirerende startpunt voor je ontdekking van de stad Hoorn. Leuk om je dagje uit of stedentrip naar Hoorn mee te starten. De havenstad biedt daarnaast een uniek aanbod aan musea, winkels, restaurants, gezellige cafés, koffiebars en luxe hotels. Kijk voor het actuele aanbod op de website van Hoorn echt mooi en/of Cultuur Hoorn.

Openingstijden Ontdek het verhaal van Hoorn

Mei t/m oktober: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Eerste voorstelling start om 10.30 uur.

November t/m april: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Eerste voorstelling start om 11.30 uur.

Museum dicht, Stad open

Ook op andere manieren kun je blijven genieten van onze verhalen tijdens de sluiting: van online tentoonstelling De Slag op de Zuiderzee tot archeologische rondleidingen in de bouwplaats. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen: volg ons bouwblog, ontdek via onze nieuwsbrief wanneer Ontdek het verhaal van Hoorn in de Statenpoort opent voor publiek. En volg je ons al op Facebook, Instagram en LinkedIn?

Veelgestelde vragen

De Statenpoort is grotendeels rolstoeltoegankelijk en dus ook redelijk begaanbaar met een rollator en kinderwagen. De enige drempel van ongeveer 12 cm zit aan de straatkant, vlak voor het pand. Hiermee assisteren wij je graag. Binnen zijn enkele lage houten drempeltjes. Wij beschikken over een rolstoeltoilet.
De Statenpoort beschikt over een rolstoeltoilet. Het volgende dichtstbijzijnde rolstoeltoilet vind je in café-restaurant Ridderikhoff op Roode Steen 9. Dat ligt op ongeveer 200 meter afstand van de Statenpoort. Ridderikhoff is open van dinsdag t/m vrijdag vanaf 11.00 uur en in het weekend vanaf 12.00 uur.
Ja, de multimediashow wordt toegankelijk gemaakt voor dove en slechthorende bezoekers door middel van informatieve video’s in gebarentaal. Alle video’s zijn ook voorzien van Engelse ondertiteling, zodat ook buitenlandse bezoekers de films in gebarentaal kunnen begrijpen. Je kunt de link naar de video’s opvragen bij onze medewerkers.
Ja, hulphonden zijn toegestaan in de Statenpoort.
Heb je door je hulpvraag een begeleider nodig om ons te kunnen bezoeken en neem je deze zelf mee? Dan mag die persoon gratis naar binnen. Geef dit even aan bij de balie. Heb je geen eigen begeleider, maar wel een hulpvraag? Meld dat dan van tevoren aan, dan bieden we je graag een helpende hand tijdens je bezoek. Neem hiervoor contact op met ons secretariaat via info@wfm.nl.
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan via info@wfm.nl, bel met 0229-280028 of ga naar onze balie van ‘Het Verhaal van Hoorn’ in de Statenpoort.
Ontdek het verhaal van Hoorn is mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij