Onze collectie
Verbouwing en herwaardering collectie
Op dit moment wordt ons museum verbouwd en zijn wij gesloten. Onze collectie is ondergebracht bij een extern depot, dat voldoet aan strenge klimaat- en veiligheidseisen. De collectie is weer te bewonderen als het vernieuwde museum opengaat. De afdeling Collectie is voorlopig niet in staat onderzoeksvragen, documentatievragen, taxaties, bruikleenaanvragen en aanvragen voor stageplaatsen in behandeling te nemen. Dit vanwege alle werkzaamheden rondom de verbouwing zoals de verhuizing en herwaardering van de collectie.
De 17e eeuw van verschillende kanten belicht
Onze huidige collectie telt zo’n 36.000 objecten, waaronder schilderijen, beelden, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Samen vertellen zij het verhaal over de meest dynamische periode uit de geschiedenis van Hoorn én van Nederland: de Nieuwe Tijd. Een periode tussen 1500 en 1800, met daar tussenin het tijdperk dat wij tot voor kort de Gouden Eeuw noemden.
Als maatschappij beseffen wij steeds meer dat dit goud niet alleen een blinkende zijde had. Daarom willen wij in de nieuwe opzet van ons museum het verhaal over deze periode vanuit verschillende kanten belichten. Daarvoor zullen wij ook hedendaagse kunstenaars vragen om hun kijk op de 17e eeuw te verbeelden. Zo gaat een gesprek ontstaan tussen de objecten van toen en nu. Soms zal dat voelen als een warm bad, soms als schuurpapier.
Topstukken
Tijdelijk opgeslagen, straks weer te zien
Alle voorwerpen in ons vernieuwde museum vertellen straks hun eigen verhaal – of het nu een historisch werk is of iets dat nieuw is gemaakt. In onze schatkamer van 17e-eeuwse objecten hebben we een aantal topstukken die tijdens de verbouwing veilig zijn opgeslagen, maar je die na de heropening weer kunt bewonderen.
Uithuizing en herwaardering van de collectie
Onze collectie, bestaande uit zo’n 36.000 objecten, is begin 2023 verhuisd naar een nieuw depot bij Imming Logistics Fine Art B.V. Daar zijn onze collega’s van de afdeling Collectie – Alice, Tara en Josefin – druk bezig met het verder herwaarderen van de collectie, het bekijken en registreren van stukken en nog veel meer. Zij worden daarbij ondersteund door een aantal onmisbare vrijwilligers.
Tara: “We verzetten met een klein vast team en onvermoeibare vrijwilligers heel veel werk. Samen proberen we lang lopende vraagstukken betreffende de collectie op te lossen. Er is geen enkele dag hetzelfde als je met 36.000 objecten werkt.”
Sinds de oprichting van het museum, eind 19e eeuw, is er ontzettend veel verzameld. Zoveel dat alle zolders van het museumgebouw tot de nok toe waren gevuld. Nu staat de enorm uiteenlopende collectie voor het eerst bij elkaar. En de nieuwe depotruimtes bieden een uiterst geschikte omgeving voor alle collectie gerelateerde werkzaamheden.
Josefin: “Het is heel fijn dat we hier een grote werkruimte ter beschikking hebben en dat de collectie nu helemaal bij elkaar staat. De verwerking van de verhuizing is veel werk, maar ook een goede kans om de collectie nog beter in kaart te brengen.”
Zo zal de in 2022 opgestarte herwaardering van de collectie hier de komende jaren worden voortgezet. Hierbij worden de objecten één voor één onderzocht en aan het vernieuwde collectieprofiel getoetst. Lees hier meer over dit omvangrijke en zorgvuldige proces.
Aanwinsten
Onze meest recente aankopen
Met regelmaat zien wij kans om werken aan te kopen die worden aangeboden op internationale veilingen. Dit wordt onder andere mogelijk gemaakt door bijdragen van onder meer de Stichting Vrienden van het Westfries Museum, de Stichting Kerkmeijer De Regt en het Le Cocq D’Armandville Plancken Fonds. Bekijk hieronder onze meest recente aanwinst en lees er meer over.
Juni 2022: ‘Gezicht op Hoorn’ door Caspar van Wittel
Roofkunst
Het verhaal van de gestolen schilderijen
In 2005 werden 24 schilderijen en ongeveer 70 stukken zilver uit het museum gestolen. Een ingrijpende gebeurtenis die het museum nog steeds bezighoudt. In 2016 doken vijf gestolen schilderijen op in Oekraïne. Na een lange periode van speuren, onderhandelen en diplomatiek verkeer werden de vijf schilderijen op 7 oktober 2016 feestelijk in het museum onthaald: ‘Keukenstuk’ van Floris van Schooten, ‘Vrouw Wereld’ en ‘De Terugkeer van Jefta’ van Jacob Waben, ‘Boerenbruiloft’ van Hendrick Boogaert en ‘Gezicht op de Nieuwstraat’ van Isaac Ouwater.
De staat van de schilderijen was helaas slecht. Ze zijn in beroerde omstandigheden bewaard en waarschijnlijk veel heen en weer gesleept, waardoor er veel schade is ontstaan. Twee van de vijf zijn zelfs opgerold bewaard. De restauratie was een monsterklus – en kostbaar. Gelukkig is de steun uit de bevolking groot; via crowdfunding is meer dan 75.000 euro bijgedragen aan het herstel van de schilderijen. Wij zijn hier ontzettend dankbaar voor. Bekijk hieronder de videoverslagen van de restauratie die werd uitgevoerd door Ronald de Jager bijgestaan door Stéphanie Avril en Sara Molinari.
- Restauratie gestolen kunst Westfries Museum, deel 1
- Restauratie gestolen kunst Westfries Museum, deel 2
- Restauratie gestolen kunst Westfries Museum, deel 3
- Restauratie gestolen kunst Westfries Museum, deel 4
Afdeling Collectie
De afdeling Collectie is voorlopig niet in staat onderzoeksvragen, documentatievragen, taxaties, bruikleenaanvragen en aanvragen voor stageplaatsen in behandeling te nemen. Dit vanwege alle werkzaamheden rondom de verbouwing zoals de verhuizing en herwaardering van de collectie. Wij bieden hier onze excuses voor aan en hopen op je begrip.
Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen.
Kan ik een verzoek voor documentatie indienen, of een onderzoeksvraag?
Kan ik bij het Westfries Museum een voorwerp laten taxeren?
Hoe dien ik een aanvraag tot bruikleen in?
Vragen over bruiklenen?
Wat doe ik als ik een voorwerp wil schenken, in bruikleen wil geven of te koop wil aanbieden aan het Westfries Museum?
Kan ik bij de afdeling Collectie stagelopen?
Contact afdeling Collectie
Het Westfries Museum is momenteel gesloten voor een uitgebreide verbouwing. Daarvoor wordt de volledige collectie verhuisd en geherwaardeerd. Voor de medewerkers van de afdeling Collectie betekent dit onder meer dat zij tijdelijk niet in staat zijn om de museale ondersteuning en publieksservice te verlenen zoals zij gewend zijn dat te doen. Zij bieden hun excuses aan voor dit ongemak en danken je bij voorbaat voor je begrip.