Logo
Terug naar nieuwsoverzicht

Vliegende start nieuw cultuurseizoen met museumnacht

04 september 2023

Hoorn staat dit seizoen weer bol van de kunst- en cultuuractiviteiten. Ook in het leegstaande gebouw van het Westfries Museum valt veel te beleven. “Samen met vele cultuurpartners maken we volop gebruik van de kansen die de vertraging van de verbouwing en een leeg museum ons bieden,” aldus directeur Ad Geerdink.

Het museum is dit najaar daarom afwisselend cultuurproeverij, danstheater en de spil in belangrijke grote culturele evenementen. Allereerst vond op 1 september de opening van het culturele seizoen plaats in het monument aan de Roode Steen. Komende vrijdag 8 september staat de opening van Open Monumentendag Hoorn op het programma, met een speciale Museumnacht voor iedereen.

Vrijdag 1 september kreeg het rijkelijk toegestroomde publiek een inkijkje in het nieuwe culturele jaar tijdens de Hoornse Cultuurproeverij. Vele bezoekers genoten van previews zoals van de dansvoorstelling ‘De val van Hercules’: deze gaat in november in het Westfries Museum in première.

Ook van de rondreizende theatervoorstelling ‘Slag om het Beeld’ was een voorproefje te zien. Deze theatershow biedt een verrassend inkijkje in het verhaal van de Slag op de Zuiderzee en is van 20 september tot en met 12 oktober te zien bij zeven theaters in West-Friesland.

Museumnacht op vrijdag 8 september

Komende vrijdag 8 september vindt in het Westfries Museum de opening van Open Monumentendag Hoorn plaats, met daarna een speciale Museumnacht (van 21.00 tot 00.00 uur, gratis toegankelijk). Het thema is ‘De muren hebben oren’. Het hele museum is sfeervol verlicht en de lege museumruimtes zijn gevuld met geluiden die passen bij de geschiedenis van het gebouw.

Naast muziek zijn er vertellingen, soundscapes en projecties (bijvoorbeeld van zandkunstenaar Sylvia Wybenga). Er vallen ook bekende stemmen te herkennen zoals die van Eric van Muiswinkel, Midas Dekkers, Hugo Borst en Julian Wijnstein. De dag erna – zaterdag 9 september – is het museum tussen 11.00 en 17.00 uur vrij toegankelijk en kun je ook nog volop genieten met je oren.

Nog een tip: loop zaterdag ook eens binnen bij de Werkplaats van het Westfries Museum op de bovenverdieping van de Boterhal aan het Kerkplein. Jong en oud kan daar de geschiedenis onder onze voeten onderzoeken! 

Man met lichtbol, een scene uit dansvoorstelling De val van Hercules
Preview dansvoorstelling De val van Hercules. Foto: Benno Ellerbroek

Hoofdkwartier van de Slag op de Zuiderzee

Ook tijdens de viering van de Slag op de Zuiderzee speelt het Westfries Museum een belangrijke rol. Op 14 en 15 oktober viert Hoorn de vrijheid met een weekend vol muziek, theater, historische schepen, marcherende schutters en zingende geuzen.

Het museum organiseert rondom deze heroïsche zeeslag uit 1573 niet alleen de theatervoorstelling Slag om het Beeld, een online tentoonstelling én een videoserie voor het onderwijs: het museumgebouw is zelfs hét hoofdkwartier tijdens de viering van de Slag op de Zuiderzee.

Het monument aan de Roode Steen herbergt het wervelende weekend van 14 en 15 oktober verhalenkamers over vrijheid, historische theaterscenes, een kunstexpositie van kinderen en nog veel meer. Alle activiteiten zijn gratis, net als in de rest van de stad.

Multimediashow met verdiepende wandelroute

Het nieuwe cultuurseizoen belooft dus veel goeds; het Westfries Museum speelt ondanks de sluiting hierin graag een verbindende rol. En heb je inmiddels de nieuwste museumattractie in de Statenpoort aan de Nieuwstraat al gezien? Daar beleef je de multimediashow ‘Ontdek het Verhaal van Hoorn’, en krijg je daarna verdiepende wandelroutes aangereikt via een podwalk of wandelgids langs de Hoornse monumenten. Zo blijft het Westfries Museum het verhaal van de geschiedenis van Hoorn en West-Friesland vertellen – aan zowel de bewoners als de bezoekers van de stad.

  • Ontdek het verhaal van Hoorn: kijk de show en loop de route vanuit de Statenpoort, Nieuwstraat 23.
  • Meer weten over het complete programma van Open Monumentendag Hoorn? omhoorn.nl.
  • Reserveer tickets voor de reizende theatervoorstelling Slag om het Beeld via op-roet.nl. (Voor Schouwburg het Park reserveren via hetpark.nl.)
  • Zie slagopdezuiderzee.nl voor het complete actuele programma rond de Hoornse viering van de Slag op de Zuiderzee.

Meer nieuws