Logo

Anat RatzabiHet Rembrandt Project

Bronzen beeld van man met pet en snor
Nu te zien en te doen

Kunstenares Anat Ratzabi is gefascineerd door het werk van Rembrandt van Rijn. In 2006 ontstond daardoor Het Rembrandt Project: een uitzonderlijke serie bronzen beelden, geïnspireerd door een selectie van originele etsen van de meester.

Anat Ratzabi heeft deze klassieke werken als het ware tot leven gewekt door de personages die Rembrandt creëerde, ruimtelijk in brons te gieten. De figuren – mannen en vrouwen – uit Rembrandts tekeningen komen los van de platte prenten en worden driedimensionaal.

Van ets naar sculptuur

Geen geringe uitdaging, want hoe vertaal je een ets naar een sculptuur? Een afbeelding is tenslotte geen object waar je omheen kunt lopen. En naast de vertaalslag van vlak naar ruimtelijk is er ook nog de boodschap en zoiets ongrijpbaars als de sfeer van de ets. Dat vraagt behalve onderzoek, inspiratie en vakmanschap, een zorgvuldig oog.

Anat Ratzabi slaagt er wonderwel in. Ze weet iets van zichzelf in Rembrandts figuren te leggen, geeft ze een eigen authenticiteit en karakter. Op die wijze voegt ze letterlijk een nieuwe dimensie aan de etsen toe. En aan de expositie Rembrandt, de fotograaf.

Anat Ratzabi werkt in Den Haag en is een veelzijdig kunstenares. Ze exposeert in binnen- en buitenland, maar haar werk siert ook de openbare ruimte. In opdracht van de Gemeente Den Haag ontwierp en vervaardigde zij het Joods Monument op het Rabbijn Maarsenplein. Het monument, dat in 2018 werd onthuld, staat in het vroegere hart van de Joodse buurt van de Hofstad. www.anatratzabi.com

Perzische oudere man met stok in brons
Badende dame met opgetrokken jurk in brons

Eetbare Kunst, Rembrandt Sculpturen van Chocola!

Naast haar carrière als kunstenares runt Anat Ratzabi haar bedrijf The Chocolate Sculpture Experience – Eetbare Kunst. Daarmee maakt ze geen beelden van brons, maar van chocola. Tijdens de expositie ‘Rembrandt, de fotograaf’ geeft Anat Ratzabi speciale chocoladeworkshops waar iedereen kan leren een zelfportret van Rembrandt in chocola te gieten.

Lees meer over tijden en reserveringen voor de workshops ‘Hollandse meesters in Chocola’ op de activiteitenpagina.

Gezicht man in brons