Logo
Terug naar nieuwsoverzicht

Eerste archeologische opgravingen bij Westfries Museum te zien

05 september 2022
Opgravingen achterzijde Roode Steen 15

Op zaterdag 10 september is het Open Monumentendag in Hoorn. Nieuwsgierig wat de Archeologische Dienst West-Friesland al gevonden heeft bij de eerste opgravingen rond het Westfries Museum? Kom dan tussen 10.00 en 16.00 uur naar het informatiepunt op de Roode Steen. De archeologen geven graag een inkijkje in Roode Steen 15, het buurpand van het museum, waar in het gebouw en de tuin al opgravingen plaatsvinden. Het pand, dat straks na de vernieuwing deel uitmaakt van het vernieuwde museum, is waarschijnlijk de oudst bewoonde plek van Hoorn (vanaf 1250). Archeologie West-Friesland onthult op 10 september wat er in de grond aan voorwerpen en verhalen verborgen ligt.

We komen steeds verrassende stukjes verleden tegen. Het is als een toverbal waar je iedere keer een laagje afhaalt”, aldus Michiel Bartels, hoofd Archeologische Dienst West-Friesland. De archeologen weten door het uitgebreide bureau-onderzoek vrij goed wie er in het pand Roode Steen 15 hebben gewoond en geleefd – door alle eeuwen heen. Laag voor laag wordt de grond in het pand en in de tuin afgegraven en zo leggen zij de geheimen bloot van de panden en de bewoners. “We zitten nu op de 17e eeuw,” aldus Michiel, “en we komen prachtige meerkleurige wandtegels tegen. We laten je op Open Monumentendag dan ook graag kennismaken met de smaak van de 17e eeuw.”

Onbekende voorraadkelders

Het bureau-onderzoek heeft weliswaar goed in kaart gebracht dat in dit pand eens de rijken van de stad geleefd hebben: van de laatste van vijf burgemeesters in 1942 tot van Van Foreest uit 1777. Dat wil echter niet zeggen dat men precies weet wat er in de grond gevonden wordt. “Ook voor ons is het spannend,” aldus de archeoloog. “Zo stuiten we in het pand nu op grote voorraadkelders op plaatsen waar we die helemaal niet verwachten. Die zijn nog niet geopend, en we zijn heel benieuwd wat we daarin gaan aantreffen.”

Verhalen over het verleden van Hoorn

Het team archeologen neemt je op Open Monumentendag even mee de geschiedenis in. Naast Michiel zijn ook Christiaan Schrickx en Bart ter Steege aanwezig om het verleden uit de doeken te doen en de vondsten te laten zien. Een unieke kans om een kijkje te nemen in de rijke historie van Hoorn die bewaard is gebleven in de grond. De bezichtigingen vinden doorlopend plaats tussen 10.00 en 16.00 uur. Na aanmelding bij het informatiepunt van Open Monumentendag op het Roode Steen, geven de archeologen je eerst een kijkje door de ramen en word je daarna meegenomen naar de tuin van Roode Steen 15. Daar kun je in de tuin en bij de achteringang van het monument met eigen ogen de opgravingen bekijken.

Meer over Open Monumentendag in Hoorn (OMH)

Op zaterdag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur zijn er ruim 30 monumenten in Hoorn en Blokker van binnen te bewonderen. Het informatiepunt op het Roode Steen is tevens het startpunt van de stadswandeling ‘Bouwen op vlucht’. Loop mee en leer meer over de vele sterk vooroverhellende gebouwen in de Hoornse binnenstad. Meer weten over Open Monumentendag of het programmaboekje downloaden? www.omhoorn.nl.

Laatste tentoonstelling voor de sluiting

Graag het Westfries Museum nog eenmaal in oude luister zien? Kom dan nu naar de laatste tentoonstelling voor de grote restauratie en vernieuwing van het museum. Per 1 januari 2023 sluit het museum namelijk t/m medio 2025. Meer informatie: www.wfm/toekomst. Op de hoogte blijven? Geef je op voor de online nieuwsbrief en like het Westfries Museum op Facebook en Instagram.  

Meer nieuws