Logo

Dennis A-TjakInspired by Rembrandt

Open tulp met geel-rode bloembladen
Nu te zien en te doen

Dennis A-Tjak is ruim dertig jaar botanisch fotograaf. Botanische fotografie heeft voor hem te maken met schoonheid, kwetsbaarheid en vergankelijkheid. Zijn nieuwste project is het portretteren van de Rembrandt Tulp. Een bijzondere variatie tulpen, bestaande uit 33 verschillende soorten die gekenmerkt worden door hun ‘gevlamde’ of gebroken tekening.

In de tijd van Rembrandt waren dit de meest gewilde tulpen, vaak afgebeeld op 17e-eeuwse bloemstillevens. Voor de zeldzamere soorten, zoals de rood-wit gestreepte Semper Augustus, werden astronomische bedragen neergeteld. Sinds honderd jaar weten we dat de gevlamde tekening wordt veroorzaakt door een virus.

Elke tulp is een persoonlijkheid

De fotoserie van de tulpportretten die tijdens de expositie Rembrandt, de fotograaf te zien is, heet ‘Inspired by Rembrandt’. Niet alleen een verwijzing naar de naam van de bloemen, maar ook een ode aan het subtiele spel met licht en donker in de foto’s – waar Rembrandt de absolute meester in was.

De vaasjes zijn afkomstig uit de 17e– en 18e-eeuw, en komen uit een circuit van verzamelaars van bodemvondsten. Elke bloem lijkt een eigen karakter te hebben: ze zijn stuk voor stuk als persoonlijke individuen geportretteerd.

Open tulp met geel-rode bloembladen
Dichte tulp met wit en paars

Schelpen in licht en schaduw

Naast tulpportretten zijn er ook foto’s van schelpen te zien. Bij een bezoek aan Museum Het Rembandthuis werd Dennis A-Tjak namelijk gegrepen door de ets De schelp uit 1650. Rembrandts enige stilleven.

Wat hem trof was de sfeer van verstilling, de aandacht voor ritme en detail, en het gebruik van licht en schaduw in Rembrandts magistrale weergave van de exotische Conus Marmoleus. Het inspireerde Dennis A-Tjak in coronatijd tot het maken van een serie fotografische stillevens. Beelden uit een verstilde wereld.

Schelp met punt op rand tafel

Fotograaf Dennis A-Tjak studeerde af aan de Rietveld Academie. Hij specialiseerde zich in de botanische fotografie, met een voorliefde voor historische bloemensoorten zoals de tulp. Zijn fascinatie leidde hem naar Indonesië en Suriname van waar exotische bloemen en planten naar ons land werden geïmporteerd. Dennis A-Tjak exposeert met regelmaat in binnen- en buitenland. In 2023 verscheen ‘Flori Bunda’, een overzicht van zijn bloemportretten (verkrijgbaar in de museumwinkel). www.originaldennis.com