Online tentoonstelling ‘Slag op de Zuiderzee’ gelanceerd
Op 11 oktober 2023 vond in de Oosterkerk in Hoorn een symposium plaats ter ere van het 450-jarig jubileum van de Slag op de Zuiderzee. Tijdens deze bijeenkomst werd een online tentoonstelling gelanceerd over deze zeeslag die zich in 1573 afspeelde voor de Hoornse kust.
De digitale tentoonstelling van het Westfries Museum bevat een schatkamer aan kleurrijke verhalen in de vorm van korte video’s, teksten, podcasts en meer. Samen geven ze op toegankelijke en interessante wijze een beeld van deze zo belangrijke periode in de geschiedenis van Nederland.
De Slag op de Zuiderzee was immers een sleutelmoment in de geboorte van Nederland en daarom niet alleen voor stad en regio, maar ook landelijk van belang. De online tentoonstelling is vanaf nu te beleven op slagopdezuiderzee.wfm.nl.
Tijdens het symposium – georganiseerd door Archeologie West-Friesland – werd allereerst het nieuwe boek en standaardwerk ‘De Slag op de Zuiderzee 1573; een ommekeer in de 80-jarige oorlog’ gepresenteerd door het Westfries Archief en Archeologie West-Friesland.
Daarnaast lanceerde directeur Ad Geerdink ook officieel de nieuwe online tentoonstelling van het Westfries Museum ‘Slag op de Zuiderzee’. In tekst, podcasts, korte docu’s en vertellingen worden hierin de gebeurtenissen uitgelicht rondom de Slag op de Zuiderzee. Vanaf de beeldenstorm in 1566, de daaropvolgende Spaanse terreur (én die van de Geuzen), de Slag op de Zuiderzee zelf, tot aan de echo’s van deze 80 jaar durende onafhankelijkheidsstrijd.
Een digitale schatkamer aan verhalen
Makers Menno van Wees van Grapefruit Moon en historicus Cees Bakker van het Westfries Museum doken op diverse manieren in de historische verhalen, met als basis het nieuwe standaardwerk ‘De Slag op de Zuiderzee 1573’. Het levert een kleurrijke verzameling op: de ‘bezoeker’ van de digitale tentoonstelling kan zijn eigen zoektocht in deze geschiedenis samenstellen.
Zo zijn er video’s bij het Westfries Archief waar archivaris Jan de Bruin vertelt over de nieuwe onderzoeken in Nederlandse en buitenlandse archieven waarin nieuwe feiten over de zeeslag boven water zijn gehaald. Er zijn gesproken brieffragmenten te beluisteren van Margaretha de Parma, plus het spotlied op de overwonnen Admiraal Bossu vertolkt door Eric Lensink.
Maar er is ook een korte reportage te zien van het huidige archeologische onderzoek op het Markermeer naar de scheepswrakken van toen. Deze toegankelijke en wetenschappelijk onderbouwde – en prachtig vormgegeven – digitale tentoonstelling geeft iedereen de mogelijkheid om vanuit elke locatie een kijkje te nemen in dit zo interessante deel van het verleden.
Ook videoserie voor de jeugd
Het Westfries Museum produceerde naast deze online tentoonstelling ook ‘Opstandig!’, een historische filmserie die de jeugd laat kennismaken met de geschiedenis van de regio. Van de beeldenstorm tot de Slag op de Zuiderzee: in zeven afleveringen en een inleiding wordt de roerige periode in West-Friesland van 1566 tot 1573 belicht.
Speciaal ontwikkeld en gemaakt door de afdeling educatie van het Westfries Museum. Het leverde een leerzame en leuke serie op waarin vele acteurs en re-enactors meespelen om de geschiedenis op toegankelijke wijze in beeld te brengen.
De video’s met bijbehorende werkmappen zijn bestemd voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Ze leiden samen tot een werkstuk over de gebeurtenissen van 450 jaar geleden en zijn vanaf 13 oktober gratis te downloaden via https://slagopdezuiderzee.wfm.nl/educatie/
- De online tentoonstelling Slag op de Zuiderzee van het Westfries Museum is vanaf nu te zien op slagopdezuiderzee.wfm.nl. Kijk hier de trailer: slagopdezuiderzee.wfm.nl/trailer/
- De educatieve videoserie Opstandig! van het Westfries Museum is vanaf 13 oktober te downloaden via https://slagopdezuiderzee.wfm.nl
- Het boek ‘De Slag op de Zuiderzee 1573; een ommekeer in de 80-jarige oorlog’ is een uitgave van Uitgeverij Noord-Holland in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Westfries Archief en is te bestellen via uitgeverijnoordholland.nl.