In het Westfries Museum staat leren voorop! Door middel van de geschiedenis en onze collectie slaan we een brug tussen het verleden, het heden en de toekomst. In de gratis lesprogramma’s voor kleuterklassen tot examenklassen leert je klas kritisch kijken, luisteren, filosoferen en een mening te vormen. Maar bovenal staat plezier en verwondering voorop: eerst fascinatie dan educatie!
Lees hier meer over onze visie op leren >
Op de hoogte blijven van al onze onderwijsactiviteiten? Meld je dan hier aan voor onze Onderwijs Nieuwsbrief.
Met je klas naar Rembrandt
Met je klas naar de expositie ‘Rembrandt, de fotograaf’? Neem dan contact op met educatie@wfm.nl. In een gratis rondleiding nemen we leerlingen van jong tot oud mee door de tentoonstelling, gevolgd door een aanvullende workshop in de Boterhal aan het Kerkplein. Geef je snel op want de plaatsen zijn beperkt!
Primair onderwijs
Groep 1 tot en met 8. Thema’s: 17e eeuw, kunstkijken, spelen, slavernijverleden en 21e-eeuwse vaardigheden.
Voortgezet onderwijs
Alle leerjaren. Thema’s: 17e eeuw, kunstkijken, onderzoek, slavernijverleden, examentraining
en 21e-eeuwse vaardigheden.
Speciaal onderwijs
Alle klassen/leerjaren. We bieden hierbij graag maatwerk om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van de leerlingen.
Nederlandse taal 2
Alle klassen/leerjaren. We bieden hierbij graag maatwerk om zo goed mogelijk aan te sluiten bij het taalniveau en de belevingswereld van de leerlingen.
Beroeps onderwijs
Middelbaar en hoger beroepsonderwijs. We bieden hierbij maatwerk om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de studierichting en leefwereld van de studenten.
Digitale programma’s
Groep 7 en 8 van het primair onderwijs en alle leerjaren van het voortgezet onderwijs. We bieden diverse digitale lesprogramma’s om in de klas mee aan de slag te gaan.
Chef’s special
Creëer je eigen menu! Bekijk de mogelijkheden en stel je eigen programma samen. Zo creëren we samen een betekenisvol bezoek voor elke groep.
Onze visie op leren
In de lesprogramma’s van het Westfries Museum staat het leren voorop: kritisch kijken, luisteren, filosoferen, meningsvorming en andere 21e-eeuwse vaardigheden. Zie voor een verdere toelichting: www.slo.nl/thema/meer/21e-eeuwsevaardigheden/.
De geschiedenis is daarbij het middel, het onderwerp en de aanleiding van het gesprek. Maar we maken altijd graag de verbinding van het verleden, naar het heden en de toekomst. Het gaat niet om feiten leren, maar om een plezierig bezoek en interesse naar méér te ontwikkelen. Eerst fascinatie, dan educatie.
Een les(programma) wordt begeleid door de meester van het museum, Eugene Bakker. Hij is pedagogisch opgeleid en heeft als specialiteit Speciaal Onderwijs en Praktijkonderwijs. Het verhaal en de vorm van een les(programma) staan niet vast. Die worden ter plekke aangepast aan de voorkennis en de vragen van leerlingen, maar ook aan de sfeer in de groep en de interactie ter plekke.
Ook is het mogelijk om de les of het programma af te stemmen op het onderwerp in de lessen op school; je kunt ons een kopie van je lesstof sturen, dan zorgen wij dat we dezelfde termen en uitleg hanteren voor een goede aansluiting.
Wij verzorgen dus live historic interpretation en maatwerk, ter plekke aangepast op de interactie met de leerlingen.
Werkplaats in de Boterhal
Ondanks de verbouwing van het museum gaan onze onderwijsactiviteiten gewoon door. Tijdens de museumsluiting vinden alle onderwijsactiviteiten plaats in onze werkplaats op de eerste verdieping van de Boterhal. Een unieke lesruimte geschikt voor workshops en creatieve activiteiten, drama en spel. Zo is er plek voor workshops en lesprogramma’s met archeologische objecten, specerijen, tekenen, knutselen en digitale presentaties. Ook kunnen leerlingen met behulp van attributen de Slag op de Zuiderzee naspelen.
De werkplaats is voor mindervaliden helaas niet goed bereikbaar. Op de begane grond is wel een invalidentoilet aanwezig, maar de toegang tot de ruimte op de eerste verdieping is via een lange smalle spiraaltrap. Wij denken graag mee aan creatieve oplossingen voor de begaanbaarheid.
Bezoekadres
De Boterhal
Kerkplein 39
1621 CZ Hoorn
Impressie van onze werkplaats in de Boterhal
Museumlessen in de stad
De 17e eeuw laat zich niet in een museum vatten, de sporen van deze periode zijn overal. In de opbouw van de stad en het straatbeeld wordt zichtbaar hoe beeldbepalend de 17e eeuw ook nog voor deze tijd is. Gek genoeg komt dat omdat de stad na de 17e eeuw zo arm werd dat de oude huizen niet zijn afgebroken. Nu hebben die oude panden juist een toeristische aantrekkingskracht.
De meester van het museum, Eugene Bakker, leert de kinderen de stad, het straatbeeld en de gebouwen uit de 17e eeuw te herkennen. Ook werken we samen met stadgids Alette Dirkse van Local Guide Hoorn. En zijn er samenwerkingsmogelijkheden met Huis Bonck, een 17e-eeuws heringericht koopmanshuis uit 1624 aan de Binnenluiendijk 3, van Vereniging Hendrick de Keyser. Zie ook: www.museumhuizen.nl/nl/huis-bonck.
Contact afdeling Onderwijs
Eugene Bakker, meester van het museum & Lars Boon, educatief medewerker