Logo

Handen uit de mouwen, en bouwen

Schets van nieuwe museum met trappenhuis en horeca

Pieter van Kruistum rondde als projectmanager in juli 2024 succesvol de verbouwing van het Hoornse stadhuis af. Nu werkt hij als bouwkundig projectmanager bij de renovatie van het Westfries Museum. Dat doet hij vol enthousiasme en werkend met een bouwteam van vakidioten, zoals hij het zelf omschrijft. “Het is een mooie uitdagende klus en we lopen op schema.”

Wat is de huidige stand van zaken?

“In 2024 is de traditionele aanbesteding voor de renovatie van het museum gestopt: daarna besloten we om te gaan werken met een bouwteam. Via een Europese aanbesteding is hiervoor aannemer Koninklijke Woudenberg en installateur Lomans aangetrokken: partijen met een enorme expertise en ervaring in historische renovaties. De opdracht aan dit team is om het functioneel programma van eisen van het museum te realiseren binnen het beschikbare budget.”

Wat voor verschil maakt een bouwteam?

“Normaal maak je eerst een plan met bestek en tekeningen: dat zet je in de markt. Partijen reageren en geven aan wat het gaat kosten. Maar bij een bouwteam werkt het precies andersom: dit is het beschikbare budget en daarop pas je met elkaar het plan aan. Het voordeel hieraan is dat je continue kunt bijsturen op de uiteindelijke kosten: alle kaarten liggen op tafel.”

Is dit een bezuinigingsmaatregel?

“Uiteindelijk draait alles om geld, maar het gaat verder dan dat. Het gaat namelijk om het aanpassen van het hele plan. Dat doe je met elkaar met als uitgangspunt het beschikbare budget én het programma van eisen. Zo zijn de kelders onder het museum voor de wisselexpositieruimte in het plan vervangen door een wisselexpositie-paviljoen in de tuin. Deze wisselexpositieruimte is namelijk noodzakelijk voor een positieve exploitatie van het museum.”

Waarom is daar niet eerder voor gekozen?

“Bij de traditionele aanbesteding bleek het vorige plan binnen het beschikbare budget niet meer te lukken. De wereld was in een paar jaar tijd compleet veranderd: van covid tot de stijging van de loon- en de bouwkosten. We hebben echt van alles meegemaakt. Zo dreef de oorlog in Oekraïne de prijzen van het staal op van 550 euro naar bijna 1600 euro per duizend kilo! En alles waar energie bij komt kijken, is duurder geworden. Dat is inmiddels wel wat genormaliseerd, maar niet meer teruggegaan naar wat het was. We leven in een onstuimige wereld. Dat vroeg om een andere opzet voor dit project.”

Het plan wordt nu gefaseerd uitgevoerd. Hoe gaat dat eruitzien? 

“Het plan wordt gesplitst in vier delen en dus in vier fases opgepakt. Zo kunnen we sneller starten en meteen aan de slag met de meest urgente zaken. Daarnaast we hebben ruimte voor het uitwerken van de plannen die meer tijd vragen, ook is er zo meer tijd om extra geld binnen te halen via fondswerving.”

Welke vier fases zijn dat? 

“Fase 1 is starten met het funderingsherstel van de panden Roode Steen 1 en 15. Dit kan direct opgepakt worden. Fase 2 bestaat uit de renovatie en verbouwing van Roode Steen 1, 15 en 16. Fase 3 is de verbouwing van de kantoren aan het Achterom, en fase 4 bestaat uit de bouw van het wisselexpositie-paviljoen. Het paviljoen kan hierdoor zorgvuldig ontworpen worden, in samenspraak met onder andere de omwonenden. Overigens is dit wel de laatste fase, maar geen wisselgeld. De wisselexpositie-ruimte is noodzakelijk voor de exploitatie van het museum. Indien financieel noodzakelijk kan op de werkzaamheden vanaf fase 2 verder bezuinigd worden.” 

[Tekst gaat verder onder de foto’s]

Impressie nieuwe museum met museumzalen met uitzicht Roode Steen
Impressie nieuwe museum met trappenhuis en rechts horeca ingang
Impressie nieuwe museum met entree, museumbalie en deel museumwinkel

Wie zitten er in het bouwteam?

“De architect, de aannemer, de installateur, een vertegenwoordig van het museum, een vertegenwoordiger vanuit Stichting Monumentenbezit – als eigenaar van een deel van de gebouwen – en de constructeur. Deze laatste specialist berekent vooral alles wat te maken heeft met het funderingsherstel: waar het mee is begonnen natuurlijk.”

Hoever zijn jullie met de plannen?

“We bepalen nu de juiste wijze van funderingsherstel, de renovatie van Roode Steen 1, 16 en 15, plus de ontwikkeling van de wisselexpositieruimte. We lopen op schema. Voor de zomer beginnen we met funderingsherstel. Ons doel is op te leveren eind 2026 zodat medio 2027 de herinrichting van het museum kan plaatsvinden, met een feestelijke heropening.”

Is het een ingewikkeld project?

“Ja zeker! Je hebt het over funderingsherstel onder monumenten, er komt archeologie bij kijken, je gaat verbouwen midden in het centrum van de stad. En van de oudste historische gebouwen van de stad, daar vindt iedereen wat van. Kijk, we gaan overlast veroorzaken: dat is zeker. Maar dat gaan we zo goed mogelijk proberen te voorkomen en er helder over communiceren. Het is nu eenmaal geen eenvoudig project. Kijk maar naar de Tweede Kamer hoe het uit de hand kan lopen. Wij gaan ervoor zorgen dat dat hier niet gebeurt. Het zou wel gebeurd zijn als we doorgeduwd hadden op de traditionele manier van aanbesteding, maar dat hebben we aangepast en nu deze taak op ons genomen. We gaan het gewoon doen van het geld wat er is, want we realiseren ons dat we geen extra geld krijgen van de raad. Mocht er meer geld binnenkomen via de fondswerving, dan kunnen we ook meer doen.”

… we hebben een goed team met allerlei vakidioten: samen zoeken we de beste oplossingen.

Jij hebt er dus vertrouwen in?

“Ik werk al jaren voor gemeentes, altijd binnen tijd en budget. We gaan laten zien dat dit ook kan, net als de verbouwing van het gemeentehuis. Natuurlijk is dit weer een heel andere uitdaging en we moeten super creatief zijn, maar we hebben een goed team met allerlei vakidioten: samen zoeken we de beste oplossingen. We weten dat het niet zonder slag of stoot zal gaan, en zullen hobbels overwinnen om tot een goed eindresultaat te komen. Maar dat gaan we wel doen en dat gaat ons lukken.”