Logo
Terug naar nieuwsoverzicht

Ad Geerdink: Mijn laatste column voor het Westfries Museum

03 juli 2025

Aan alles komt een eind, ook aan het werkzame leven. Hoewel ik zeker niet van plan ben te stoppen met het delen van mijn verwondering over het verleden, doe ik dat vanaf 1 september niet langer in de rol van directeur van het Westfries Museum. Maar in mijn eigen tijd als pensionado.

Momenteel ben ik dan ook aan het afbouwen. Alhoewel afbouwen… In het project Vernieuwing Westfries Museum is er ‘never a dull moment’. Gelukkig kan ik de werklast sinds kort delen met mijn opvolgster. Sinds 1 juni is Amanda Vollenweider de nieuwe directeur van het museum. Een zeer prettige collega met een enorme rugzak aan ervaring. Maar Amanda stapt wel op een snel rijdende trein die al heel wat wissels en stations is gepasseerd. En dus is het heel fijn om de tijd te hebben alle (achtergrond)kennis over het museum en het vernieuwingsproject op een goede manier over te kunnen dragen.

Die overdracht komt op een heel goed moment. Namelijk het moment waarop het museum sluit voor het publiek, en de restauratie en renovatiewerkzaamheden daadwerkelijk van start gaan. Uit- en toegezwaaid door vele belangstellenden hebben we op 1 juni, met een symbolische strik om het monumentale toegangshek, deze nieuwe fase in de vernieuwing van het museum ingeluid. Sindsdien lopen er in plaats van bezoekers werknemers van de aannemer rond in het museum. Zij treffen de voorbereidingen voor de start van fase 1 van het omvangrijke verbouwproject: het herstel van de funderingen van de monumentale panden aan de Roode Steen.

Met Koninklijke Woudenberg heeft het project een aannemer gevonden die geknipt is voor de klus. Niet alleen omdat het bedrijf een schat aan ervaring heeft in het restaureren van belangrijke monumenten, maar ook omdat het eigen vakmensen kan inzetten met hart en oog voor historische panden. Uit het interview met projectleider Johan den Hartog in deze bouwblog wordt duidelijk dat het bedrijf trots is een bijdrage te mogen leveren aan het behoud van de beeldbepalende Hoornse monumenten.

Terwijl de bouwketen worden geplaatst en de gereedschapskisten worden uitgepakt, is het museum zelf nog volop bezig door middel van een fondswervingscampagne extra middelen bij elkaar te krijgen om zoveel mogelijk van de toekomstplannen te kunnen realiseren. Een deel van die campagne richt zich op bedrijven, families en particulieren in West-Friesland die het museum een warm hart toedragen en de meerwaarde van het vernieuwingsproject inzien. Zoals makelaar Dick Olie, die in deze bouwblog vertelt waarom hij en zijn makelaardij Boekweit|Olie de vernieuwingsplannen van het museum financieel steunen. Volgens hem is het museum niet alleen een van de culturele ‘smaakmakers’ van de stad, maar daarnaast ook een sterke steunpilaar onder de lokale economie.

Samen met andere ‘vaandeldragers’ enthousiasmeert hij collega-ondernemers om ook in te haken op de ‘major donor campagne’. De teller van deze campagne staat inmiddels op €436.000,- , oftewel bijna 45% van het beoogde resultaat van 1 miljoen. Dat laat zien dat er veel draagvlak is en dit geeft vertrouwen in het eindresultaat.

Dat vertrouwen heb ik ook in het project als geheel. Want hoewel het pad van de vernieuwing van het museum af een toe ‘a bumpy road’ is, slagen we er telkens weer in het project op koers te houden. En dat is een groot compliment aan iedereen die erbij betrokken is. Als ook de politiek en de gemeenschap de schouders eronder blijft zetten, gaat er aan de Roode Steen iets heel moois en waardevols worden neergezet. Ik kan niet wachten tot de opening.

– Ad Geerdink

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd in onze bouwblog, waar je het vernieuwingsproces van het museum stap voor stap kunt volgen.

Meer nieuws