Historische ziel Westfries Museum behouden

Johan den Hartog is projectleider van aannemer Koninklijke Woudenberg bij de verbouwing van het Westfries Museum. Een Rijksmonument uit 1632 verbouw je echter niet zomaar even. “Het is een eer, maar ook een grote verantwoordelijkheid,” bevestigt hij. Koninklijke Woudenberg renoveerden eerder Paleis Het Loo, theater Carré en vele andere nationale monumenten. Dé erfgoed-aannemer van Nederland nam deze uitdagende taak dan ook met enthousiasme en toewijding aan. Johan den Hartog: “We zijn er trots op om een bijdrage te leveren aan het behoud van dit bijzondere erfgoed.”
Aannemer Koninklijke Woudenberg staat bekend om zijn unieke positie in de restauratiebranche. Het bedrijf kent een lange geschiedenis van ruim 225 jaar en heeft het predicaat ‘Koninklijk’ niet voor niets ontvangen, ze leveren al vanaf de oprichting een grote bijdrage aan het behoud van Nederlands erfgoed. Met een breed scala aan vakmensen in eigen dienst, waaronder restaurateurs, metselaars en specialisten in natuursteen, is Woudenberg een specialist als geen ander bij verbouwingen van rijksmonumenten.
Paleizen, musea en ander bijzonder erfgoed
Johan: “Onze projecten spelen zich vaak af op plekken waar andere aannemers niet komen. Denk bijvoorbeeld aan paleizen, musea en andere historische gebouwen. Het werk vraagt om expertise vanwege de complexiteit van dit soort restauratieprojecten. Het is de kunst om je aan te kunnen passen aan onverwachte situaties, en om met oplossingen te komen voordat problemen zich daadwerkelijk voordoen. Tijdens renovaties komen namelijk vaak nieuwe ontdekkingen aan het licht, zoals verborgen muren, scheuren of andere bouwtechnische verrassingen. Dat vraagt om flexibiliteit en creativiteit. Door onze ervaring in restauratiebouw op dit niveau zijn we goed voorbereid: we kunnen snel schakelen om oplossingen te vinden die zowel esthetisch als technisch verantwoord zijn.”
De uitdaging van restauratie
Restauratieprojecten zoals het Westfries Museum zijn dus zeker niet zonder uitdagingen, benadrukt hij. “Het gaat om historische panden die honderden jaren oud zijn en een delicate behandeling vereisen. Dit prachtige pand met hoofdgebouw uit 1632 heeft een bijzondere funderingsstructuur. Het complete museumcomplex bestond oorspronkelijk namelijk uit meerdere verschillende pandjes waar nieuwe gevels voor zijn gezet, die funderingen zijn nu los van elkaar aan het verzakken. De scheurvorming in de gebouwen maken actie noodzakelijk. Maar dit project is niet alleen gericht op het behoud van het bestaande gebouw, maar ook op het verbeteren ervan qua duurzaamheid en functionaliteit. Straks is het museum ook voor iedereen grotendeels toegankelijk.”
Het belang van samenwerking
“Het verleden eer aan doen en verzekeren van een duurzame toekomst: daar draait het bij dit soort grote renovatieprojecten dus om,” aldus Johan. “Daarbij is de samenwerking essentieel, zoals die met de architect bijvoorbeeld. We werken heel graag samen met TPAHG-architecten uit Hoorn,” vertelt Johan. “Zij hebben echt begrip voor de unieke kenmerken van historische panden en respecteren deze in hun ontwerpen. Zo kun je met elkaar oplossingen vinden die recht doen aan zowel de geschiedenis als de toekomst van een gebouw. En met alle betrokkenen moet je goed samen kunnen werken aan het bereiken van dit gemeenschappelijke doel.”
De schoonheid van historisch erfgoed behouden
In het geval van de vernieuwing van het Westfries Museum gebeurt dat in de vorm van werken met een bouwteam. Dat betekent dat de opdrachtgever, ontwerper en aannemer al in de ontwerpfase bij elkaar zitten. De wekelijkse vergaderingen met het bouwteam zijn in volle gang, waarbij het vinden van een balans tussen kosten, tijd en kwaliteit een essentieel onderdeel van het proces vormt. “Het vraagt soms om moeilijke keuzes, zoals het optimaliseren van afwerkingen of het herzien van plannen. We willen binnen het budget blijven zonder concessies te doen aan de kern van het project.”
Degelijkheid en schoonheid
Het draait bij renovatieprojecten op dit niveau niet alleen om vakmanschap, maar ook om passie en betrokkenheid. Johan houdt duidelijk van de schoonheid en rijkdom van historische panden. “Specifiek die uit de 17e eeuw: deze gebouwen worden gekenmerkt door hun degelijkheid en artistieke details. Het restaureren van zulke gebouwen is een kans om de geschiedenis te ervaren. Ik bewonder de materialen en bouwmethoden die in deze tijd werden gebruikt: heel inspirerend om te mogen werken aan projecten die zo’n rijke historie hebben. Hoe mooi is het om dit te behouden voor toekomstige generaties!”
Dynamisch proces
Restauratie is een proces waarin constant gezocht wordt naar een balans tussen esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid, vat Johan samen. “Het is belangrijk om te kijken naar de toekomstbestendigheid van een gebouw. Dit omvat aspecten als energielabels, isolatie en klimaatbeheersing. Deze elementen moeten zorgvuldig worden geïntegreerd in het restauratieproces, zonder afbreuk te doen aan de historische waarde van het pand. Daarom vereist het proces van restauratie zo’n intensieve samenwerking en continue aanpassingen. En ja, dat is een uitdaging, maar we zitten ook met andere specialisten aan tafel. Het hele bouwteam zet zich in om de beste resultaten te behalen, met oog voor detail en respect voor de geschiedenis van de gebouwen waarmee ze werken. We zijn er trots op dat we een bijdrage leveren aan het behoud van dit bijzondere Hoornse erfgoed.”
Meer nieuws
