Logo

Tulaleeft!

Boek ticket(s)
Voorstelling Tula Leeft
Nu te zien en te doen

Een muzikaal college door Izaline Calister

‘Tula leeft!’ is een muzikaal college door Izaline Calister. Ze neemt je aan de hand van archiefstukken, filmfragmenten, verhalen en muziek mee naar het Curaçao van vroeger en nu. Een vertelconcert waarin het leven van Tula – leider van de grootste opstand tegen slavernij op Curaçao – zijn erfenis, idealen en betekenis worden gedeeld en gevierd.

Op donderdag 22 juni 2023 te zien in het tijdelijk leegstaande gebouw van het Westfries Museum. Het museum organiseert dit concert in het kader van de Keti Koti-vieringen in de gemeente Hoorn.

Tula warda, no wak ahinda
Ya ku nos tin algun kos di drecha
Kere ku nos ta trahando duru

(vertaling)
Tula wacht, kijk nog niet
Er is nog veel te verbeteren
Maar geloof me, we werken er hard aan

Uit: ‘Tula warda’ van Rignald Recordino

Tickets

‘Tula Leeft’ is op donderdagavond 22 juni te zien in het leeggeruimde Westfries Museum. Er zijn twee voorstellingen: de eerste vindt plaats om 18:45 uur, de tweede om 20:45 uur. Tickets kosten 11 euro.

Het verhaal van Tula

Tula was leider van de grootste opstand tegen slavernij op Curaçao. In 1795 lieten de tot slaafgemaakten van plantage ‘Kenepa’ hun eigenaar weten niet meer voor hem te willen werken en bevrijdden de mensen die eerder door hem en de andere plantage-eigenaren gestraft en opgesloten waren.

Tula vond dat iedereen op Curaçao het recht had op vrijheid en dat de slavernij moest worden afgeschaft. Tot slaafgemaakten van omliggende plantages en vrije zwarten sloten zich bij hem aan. Na een paar weken werd Tula door verraad en omkoping gearresteerd en vervolgens zeer wreed terechtgesteld, waarmee de opstand eindigde.

De opstand markeert het begin van de vrijheidsstrijd op Curaçao, vele jaren voordat de slavernij door Nederland bij wet verboden zou worden. Tula werd het symbool van het verzet tegen de slavernij en tegen de Nederlandse overheersing. In 2010 werd hij op Curaçao uitgeroepen tot nationale held. ‘Tula leeft!’ in de muziek, in de mensen, in de bewogen geschiedenis en in de veelkleurige diversiteit van het prachtige eiland Curaçao.

Izaline Calister

Izaline Calister is zangeres, componist, theatermaakster en stemcoach. De muziek van Izaline is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte-eiland Curaçao en jazz met Afro-Caraïbische invloeden. 

Haar werk verbindt taalgebieden met elkaar door vertalingen en eigen versies van o.a. Nederlandse en Curaçaose liedjes. Ze draagt bij aan de bekendheid van de Curaçaose cultuur, taal en aan kruisbestuiving, vernieuwing en verdere ontwikkeling van de liedkunsten van beide taalgebieden.

De laatste jaren speelt ze in en schrijft ze voor uiteenlopende muziektheaterproducties voor zowel volwassenen als kinderen.

Over Keti Koti

Op 1 juli vindt de jaarlijkse viering en herdenking van de afschaffing van de slavernij plaats: Keti Koti (in het Papiamentu: Kadena Kibrá). Dit jaar luidt Keti Koti het begin van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden in, want het is 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft.

Juni is Keti Koti maand in aanloop naar 1 juli. In de gemeente Hoorn zijn er daarom deze maand diverse activiteiten rondom Keti Koti. Alle activiteiten zijn te vinden op www.hoorn.nl/ketikoti.

Trailer ‘Tula leeft!’

Een vertelconcert waarin het leven van Tula, zijn erfenis, idealen en betekenis worden gedeeld en gevierd.

Izaline Calister – Zang en verhalen

Thijs Borsten – Piano

Vernon Chatlein – Percussie

Geluidstechnicus: Rijk Jacobs

Concept en beeld: Thijs Borsten

Regie-adviezen: Leoni Jansen

Research: Victor Modderkolk

Foto: Peter Putters

Grafische vormgeving: VMGV