Terug naar het begin
Logo
Terug naar het begin
Scrol naar boven

Rembrandtde fotograaf

De grootste collectie Rembrandt-etsen ooit in Nederland getoond! Bewonder ruim 200 originele etsen van Nederlands grootste kunstenaar in ons monumentale, volledig leeggeruimde museum. Te zien van 22 juni t/m 3 november 2024. En in Hoorn valt meer te ontdekken. Bezoek ons in de Statenpoort voor Ontdek het verhaal van Hoorn: een multimediashow met podwalks.

Alle activiteiten Rembrandt, de fotograaf
polaroid met geëtst zelfportret van rembrandt daarin
Nu te zien en te doen
https://westfriesmuseum.nl/wp-content/uploads/2024/05/Rembrandt-de-fotograaf-1100x930.jpeg

Grootste collectie Rembrandt-etsen ooit getoond in Nederland Rembrandt, de fotograaf

Meer dan 200 meesterlijke etsen uit de collectie van Rembrandt-verzamelaar Jaap Mulders vullen van 22 juni tot en met 3 november 2024 ons leeggeruimde museum. De expositie belicht naast Rembrandts magistrale techniek ook zijn haast fotografische composities. Rembrandt had als geen andere kunstenaar uit zijn tijd namelijk oog voor het perfecte plaatje: als een fotograaf avant la lettre.

Meer over Rembrandt, de fotograaf

Nieuws

https://westfriesmuseum.nl/wp-content/uploads/2024/02/P1017369b-LR-1100x930.jpg

Multimediashow met podwalks Ontdek het verhaal van Hoorn

De geschiedenis komt tot leven in Ontdek het verhaal van Hoorn: een multimediashow met podwalks. Beleef eerst op de monumentale binnenmuren van de Statenpoort een spectaculaire multimediashow. In een kwartier ontdek je de historische hoogtepunten van deze 17e-eeuwse havenstad. Loop daarna een van de verdiepende podwalks langs de monumenten in de Hoornse binnenstad. De show en podwalks zijn in het Nederlands, Duits en Engels beschikbaar.

Liever alleen een wandeling maken? Koop en download de podwalks hier.

Meer over Ontdek het verhaal van Hoorn Boek tickets

Onderwijs: Leren met het Westfries Museum

In het Westfries Museum staat leren voorop! Door middel van de geschiedenis en onze collectie slaan we een brug tussen het verleden, het heden en de toekomst. In de gratis lesprogramma’s voor kleuterklassen tot examenklassen leert je klas kritisch kijken, luisteren, filosoferen en een mening te vormen. Maar bovenal staat plezier en verwondering voorop: eerst fascinatie dan educatie!

Onze onderwijsactiviteiten gaan ‘gewoon’ door tijdens de museumsluiting. Op de eerste verdieping van de Boterhal aan het Kerkplein is sinds vijf jaar onze Werkplaats gevestigd. Een creatieve lesruimte waar ons educatieteam boeiende museumlessen geeft met workshops en museumtheater. Ook kun je met je klas deelnemen aan themaprogramma’s rondom ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ in de Statenpoort. Maar ook livestreams, lessen in de klas en buitenlessen in de stad zijn mogelijk. Alle onderwijsactiviteiten zijn gratis.

Bekijk alle lesprogramma’s
Meisje kijkt met vergrootglas naar modelschip 17e eeuw
https://westfriesmuseum.nl/wp-content/uploads/2022/12/Schilderij-De-slag-op-de-Zuiderzee-1573-Blanckerhoff-1100x930.jpg

Hoorn viert 450 jaar vrijheid Slag op de Zuiderzee

In 2023 is het precies 450 jaar geleden dat de Slag op de Zuiderzee plaatsvond. Hoorn bevrijdde zich door deze epische zeeslag van de Spanjaarden, een gebeurtenis die zorgde voor een omwenteling in de Nederlandse geschiedenis. Ons museum is nauw betrokken bij deze viering van de Slag op de Zuiderzee. Op 11 oktober 2023, de dag waarop het 450 geleden is dat de zeeslag begon, hebben we de online tentoonstelling De Slag op de Zuiderzee gelanceerd. De digitale tentoonstelling bevat een schatkamer aan kleurrijke verhalen in de vorm van korte video’s, teksten, podcasts en meer. Samen geven ze op toegankelijke en interessante wijze een beeld van deze zo belangrijke periode in de geschiedenis van Nederland.

Meer over de online tentoonstelling Slag op de Zuiderzee Bezoek de tentoonstelling
https://westfriesmuseum.nl/wp-content/uploads/2022/12/Pala-kubusTRANS-1-1100x930.png

Echo van een massamoord Pala – Nutmeg Tales of Banda

Hoe ver reikt de echo van een historische gebeurtenis? Ver, zo blijkt in het geval van de massamoord op Banda in 1621. Ruim 400 jaar na dato houden de gruwelijke gebeurtenissen op de nootmuskaat eilanden mensen nog steeds bezig. Op Banda, in Indonesië en in Nederland. En vandaag misschien wel meer dan ooit tevoren. Dat was voor ons museum in 2021 de reden om tijdens de coronasluiting een online expositie te ontwikkelen. ‘Pala – Nutmeg Tales of Banda’ belicht de rijke geschiedenis en cultuur van de Banda eilanden en vult de gebeurtenissen van 1621 aan met nieuwe en kritische perspectieven. Deze meerstemmige expositie biedt ruimte voor het Bandanese verhaal en voor de gezichtspunten van de Molukse gemeenschap in Nederland.

Meer over de online tentoonstelling Pala Direct naar de tentoonstelling

Benieuwd naar de Collectie?

Onze huidige collectie telt zo’n 36.000 objecten, waaronder schilderijen, beelden, sieraden en gebruiksvoorwerpen. Samen vertellen zij het verhaal over de geschiedenis van Hoorn én van Nederland tussen 1500 en 1800, met de 17e eeuw als middelpunt. Op dit moment wordt ons museum verbouwd en is onze gehele collectie ondergebracht bij een extern depot dat voldoet aan strenge klimaat- en veiligheidseisen. Maar online zijn onze topstukken nog steeds te bewonderen.

De afdeling Collectie is op dit moment niet in staat onderzoeksvragen, documentatievragen, taxaties, bruikleenaanvragen en aanvragen voor stageplaatsen in behandeling te nemen. Dit vanwege alle werkzaamheden rondom de verbouwing zoals de herwaardering van de collectie. Onze excuses voor het ongemak.

Meer over de collectie

Kijkje in het depot

In deze video krijg je een kijkje in wat onze collega’s van de afdeling Collectie – Tara, Alice en Josefin – en onmisbare vrijwilligers als Jacqueline, Margreet, Afra en Máire allemaal tegenkomen in het depot en hoe ze te werk gaan. Ontdek hier meer over hun werkzaamheden.